May 1, 2024

De Canadese Tesho Akendelle scoort in de wedstrijd van Orlando City tegen Toronto

De leercurve gaat verder voor Toronto FC onder nieuwe coach Chris Armas.

Zes wedstrijden per seizoen behaalde Toronto (1-3-2) slechts één overwinning na de 1-0 nederlaag van zaterdag tegen Orlando City. Een vroeg doelpunt van de Canadees Tisho Akendel Orlando (3-0-3) hielp zijn ongeslagen start in het NFL-seizoen te verlengen tot een record van zes wedstrijden.

Na het verzamelen van slechts één punt en het verslaan van een 8-4 score in zijn eerste drie competitiewedstrijden, kwam Toronto zaterdag in de wedstrijd na het verzamelen van vier punten en het verslaan van de tegenstander met 3-1 in hun vorige twee wedstrijden.

Toronto creëerde zaterdag kansen – Orlando versloeg met 18-10 (6-5 op schoten) en legde 9-4 op hoekschoppen – maar miste de klinische finish voor de goed georganiseerde Orlando-verdediging. Ik betaalde voor een vroege defensieve teleurstelling.

Armas zag liever dat de beker half vol was.

“Ik denk dat we teleurgesteld zullen zijn met het doelpunt dat we hebben gemaakt”, zei Armas. “Maar de houding, de aanpak, de druk en de inzet als we de bal niet hebben en het vermogen om kansen en de structuur te creëren, ik denk dat er veel positieve punten zijn.”

Geen van hen verscheen tegen Orlando.

De Nederlandse vleugelspeler Sylvester van der Water verscheen in februari van Heracles Almelo in de Nederlandse Eerste Klasse, voor het eerst in de MLS met Orlando en maakte in de 12e minuut het eerste doelpunt van Akendel.

Nadat de kopbal van Omar Gonzalez naar Chris Muller van Orlando op het middenveld ging, vond de bal zijn weg met vier passen naar rechts toen Van der Water langs Chris Mavenga liep die van de middenachter werd weggesleept. Junior Urso en Akendel bleven allebei onbeheerd achter met een groot gat in het centrum van de verdediging van Toronto.

De voorzet vond Akindelle, die hem voor de tweede keer dit seizoen voorbij doelman Alex Bono zag – en de 39e van zijn MLS-carrière. Akindel maakte dit seizoen deel uit van alle drie de wedstrijdwinnaars voor Orlando, scoorde tweemaal en assisteerde Mauricio Pereira vorige week in de 1-0 overwinning op DC United.

Kijk | Orlando City zet zijn ongeslagen streak voort door Toronto te verslaan:

Calgary – Tishu Akendel van Alberta scoorde het enige doelpunt voor Orlando City toen ze Toronto FC met 1-0 versloegen en zijn ongeslagen streak uitbreidden tot zes wedstrijden. 1:09

Toronto-vleugelspeler Everson Sotildo en vleugelverdediger Kimar Lawrence gingen weg van de linkernaad, waardoor Orlando een duidelijk pad langs de vleugelspeler had en Mavinga gedwongen werd om te bewegen.

Er zitten nog steeds zeven of acht lichamen uit Toronto in de doos. Geen van hen was in staat om Akindele of Urso te sluiten.

TFC, die worstelde met een tumultueuze pre-season periode voor de pandemie, was een 2-5-3-run in alle competities in 2021, inclusief de Scotiabank CONCACAF Champions League.

De club doet nog steeds zaken met de geblesseerde Spaanse spelmaker Alejandro Pozuelo die nog moet verschijnen en nieuwkomers Sotildo en Lawrence vinden hun weg. Superstar-spits Josie Altidore, wiens start werd onderbroken door een blessure, moet nog een hoog niveau bereiken.

Het vertrouwen van Armas is misschien goed gepositioneerd, maar de vraag is wanneer Toronto alles bij elkaar brengt.

“We creëerden kansen die we niet afmaakten. Dit is een onderdeel van de wedstrijd”, zei Lawrence. “Ik weet dat dit komt met de kwaliteit die we hebben en de diepgang die we hebben. Maar voor mij moeten we achteraan strakker zijn. En dat komt niet van de ene op de andere dag.”

Aan de positieve kant heeft Soteldo bewezen een handjevol te zijn. Een enkele verdediger is niet genoeg om de kleine Venezolaan met voeten vergelijkbaar met die van Fred Esther in bedwang te houden.

‘We dachten dat het de hele nacht gevaarlijk was’, zei Armas.

Orlando is een van de drie ongeslagen teams in de Major League Soccer, samen met Seattle Sounders (5-0-1) en Nashville (1-0-4). Hij heeft die rekeningen bijgehouden door voorover te buigen, maar zonder de verdediging te breken en kansen te creëren in tegenaanvallen met Akindele’s harde werk voorop.

Wild einde

Toronto kwam in blessuretijd, wat leidde tot een uitstekende finish toen Orlando-doelman Pedro Galese in de 96e minuut op Nick Dillion en Sotildo’s schoten mikte – Bono op voorsprong in de laatste seconden.

Orlando scoorde ook vroeg, in de zevende minuut, in de overwinning van vorige week op DC United.

Toronto gebruikt dit seizoen Exploria Stadium als uitvalsbasis tijdens een pandemie. Maar de wedstrijd van zaterdag was officieel thuis tegen Orlando. Zaterdagavond was een beperkt aantal fans toegestaan.

Armas voerde twee wijzigingen door om 11 te starten, dat vorige week met 1-1 gelijk speelde in New York City FC. De Canadese middenvelder Jonathan Osorio, die in de eerste vijf competitieduels slechts 29 minuten keek vanwege een dijbeenblessure, werd vervangen door Mark Delgado, die Tsubasa Indoh en Io Aquinola verving.

Een ongelukkige Osorio verliet in de 55e minuut met een hand in de achterkant van zijn rechterdij. Gonzales vroeg ook om in de 81e minuut gewisseld te worden, mogelijk vanwege krampen.

Armas zette de 4-2-3-1-formatie voort met de Braziliaan Oro, samen met aanvoerder Michael Bradley, voor de verdedigingslinie.

Dynamo is bestand tegen witte kappen

Memo Rodriguez en Maxi Orotti scoorden de eerste helft doelpunten, en Houston Dynamo versloeg Vancouver Whitecaps en won zaterdagavond met 2-1.

Dynamo schoof op (3-2-2) in de achtste minuut. Vava Picoult zwaaide een voorzet van links naast, en White Cubs-doelman Maxime Crebo kon haar niet stoppen nadat verdediger Bruno Gaspar van richting veranderde en Rodriguez de bal in het net sloeg.

Orrotti verdubbelde de voorsprong in de 42e minuut met een zijwaarts schot, waardoor een hoekschop voor Rodriguez ten einde kwam.

Kijk | Urruti duwt Houston om Whitecaps te omzeilen:

Maximiliano Orrotti scoorde een vrije trap in de eerste helft om Dynamo FC te helpen bij een 2-1 overwinning op Vancouver. 1:03

Debre Caicedo trok Whitecaps (2-4-1) 2-1 in de 80e minuut, dribbelde doelman Marco Marek en vuurde een rechtervoet schot door drie verdedigers.

En Ariel Lasseter, de speler uit Houston, krulde met zijn linkervoet en miste de lat in de 67e minuut.

Montreal stort laat in voor FC Cincinnati

Gustavo Vallisela scoorde met een uitstekende duikkop in de 86e minuut toen FC Cincinnati hun eerste overwinning van het seizoen behaalde met een 2-1 overwinning op Montreal op zaterdag bij DRV PNK.

Djurgi Mihajlovic scoorde het enige doelpunt voor Montreal in de 56e minuut, Juergen Lucadia haalde Cincinnati zelfs in de 70e minuut in het tijdelijke huis van Montreal in Florida.

Cincinnati, die de dag eindelijk begon in het klassement van de Eastern Football League, verbeterde naar 1-3-1.

Montreal (2-3-2) verloor alle drie de keren dat ze tegenover Cincinnati stonden, met de vorige twee nederlagen in het eerste bezoekersseizoen in NFL 2019.

De twee teams hadden moeite om kansen te creëren om vroeg op een hete, zonnige dag te scoren.

Kijk | Cincinnati versloeg FC Montreal en claimde hun eerste overwinning van het seizoen:

FC Cincinnati scoorde zaterdag hun eerste overwinning van het MLS-seizoen na een 2-1 overwinning op CF Montreal. 5:40

Met behulp van de 3-4-1-2-benadering probeerde Montreal langzaam op te bouwen door zich te concentreren op balbezit in plaats van op agressie. Ondertussen ging Cincinnati op een 5-3-2-setting.

Eric Hurtado van Montreal had een goede kans in de 25e minuut, maar Cincinnati-doelman Kenneth Vermeer redde een rebound vanuit het strafschopgebied.

Montreal leed laat in de eerste helft een goede squeeze-golf toen het spel zich begon te openen. Rommel Koyoto deed bekwaam voetenwerk voor een goede kans maar Vermeer sneed de hoek om en duwde die weg.

Een geweldige kans van 45 minuten werd gemist toen Quioto op spectaculaire wijze een open pikkenkans miste.

Met Montreal in een vrije spelerspauze, stuurde Zachary Brawlett Gillard de bal langs het hulpeloze doel van Vermeer, maar Quioto sloeg de bal in één keer in plaats van een leeg net.

FC Cincinnati-middenvelder Joseph Claude Jiao, links, kruist de bal rond CF Montreal-verdediger Zachary Brault Gillard, rechts, tijdens de tweede helft bij DRV PNK. (Sam Navarro / USA TODAY Sports)

Sommige van zijn teamgenoten legden vol ongeloof hun handen op hun hoofd. Coach Wilfred Nancy schudde verschillende keren zijn hoofd en wreef over zijn wenkbrauw terwijl hij zijwaarts liep.

Quioto compenseerde de fout vroeg in de tweede helft toen hij op gelijke hoogte kwam met Vermeer en twee verdedigers voordat hij een prachtige pass doorgaf aan Mihailovic om de openingstreffer te scoren.

Cincinnati kwam op gelijke hoogte toen Montreal de bal niet weg kon schieten na een hoekschop. Jeff Cameron kopte de bal naar Lucadia, die de bal langs doelman Clement Diop schoot.

Voor de winnaar maakte Ronald Mattarita een perfecte voorzet die Vallisela perfect had getimed voor zijn eerste Major League-carrièredoel.

Mihajlovic, Brault Gillard, Cueto en Victor Wanyama kregen allemaal gele kaarten voor Montreal, dat vorige week werd uitgeschakeld na een 1-0 nederlaag tegen Atlanta United.

Montreal bezoekt aanstaande zaterdag de Chicago Fire, voor de internationale pauze.

Kijk | Keri Irving en het belang van basketbal:

Morgan Campbell, Megan McBeek en Dave Zerrin vertellen over het perspectief van Keri Irving over hoe basketbal zich opstapelde tegen echte problemen. 9:27