May 23, 2024

Crusader Kings 3 releasedatum onthuld voor PS5 en Xbox Series X: hands-on

Crusader Kings-spellen zijn de reuzen van computerspellen. Deze grootse strategie-RPG’s geven spelers de opdracht om een ​​dynastie van heersers door de eeuwen heen te leiden door middel van diplomatie, staatsmanschap, manipulatie van het eigenaardige middeleeuwse rechtssysteem en een beetje achterbaksheid en intriges. Het is complex en barok, met tientallen matte subsystemen, en het kost uren om het te leren.

Het is misschien verrassend dat Crusader Kings 3, het nieuwste deel in de serie die in 2020 op Windows-pc werd gelanceerd, komt op 29 maart uit op consoles – PlayStation 5 en Xbox Series X.

Ik moet toegeven dat mijn eerste gedachten over het spelen van dit spel op console een absoluut en onbekend scepticisme waren dat dit een goed gebruik van iemands tijd zou zijn. Crusader Kings 3 Het biedt een speelbare kaart die een groot deel van Azië, een groot deel van Afrika en heel Europa beslaat. Met zijn op agenten gerichte gameplay, waarin elk klein persoon wordt gesimuleerd in de verlangens en acties van de wereld en constant wordt vertegenwoordigd, vestigt het regelmatig de aandacht van de speler over brede delen van fijne details. Soms maakt het echt uit wat sommige boerenheren over het hele continent denken over je erfgenaam, en mijn eerste gedachte was dat er absoluut geen manier zou zijn om dit te vertalen naar de tv-, bank- en console-opstelling waar consolegames om draaien.

Ik zat meer fout dan ik dacht. gewoon, Crusader Kings 3 Op de console werkt het niet alleen, maar het is ook speelbaar en leuk. Een verbijsterde stilte is op zijn plaats.

Het is duidelijk dat de ontwikkelaars van de consoleversies van Crusader Kings 3 Ik moest een aantal belangrijke functies introduceren om deze slecht gedetailleerde game werkbaar te maken met een console. De overgrote meerderheid van de beslissingen wordt genomen in contextuele menu’s die, wanneer erop wordt geklikt met een analoge bedieningsaanwijzer, meer contextuele menu’s openen. Soms heb ik een schokkend dichte hoeveelheid visuele informatie op mijn scherm, en ik weet niet zeker of iemand die geen 500 uur in Crusader Kings heeft een vloedgolf van woorden en beelden zou opvangen.

Dit detail van wat je op het scherm kunt zien is essentieel voor deze games, maar het is duidelijk een probleem in de praktijk. Contextmenu’s voor acties werken meestal goed, wat betekent dat als je een personage op het scherm kunt selecteren, je over het algemeen alle mogelijke interacties die je ermee kunt hebben in één beweging kunt zien. Door op twee knoppen te drukken, weet je of je een ander personage kunt doden, ontvoeren, trouwen, verleiden of de oorlog verklaren, en deze lijst wordt langer en uitgebreider naarmate het spel vordert en bepaalde karaktereigenschappen van de speler andere acties ontgrendelen. Dit alles werkt zo goed mogelijk.

Dit betekent echter niet dat de game flow Crusader Kings 3 Op de console is het net even anders dan op de pc. Zonder muis zijn de acties van de speler heel doelbewust, en ik moest vaak door een aantal menu’s navigeren om te onthouden hoe ik bij het ding kon komen dat ik wilde zien. De mijne, Crusader Kings 3 Op console is het meer turn-based game geworden dan ooit op pc. Elke actie die ik ondernam ging gepaard met het pauzeren van het spel, het controleren van relevante informatie, het nemen van de typische beslissingen die een plezierige spelsessie vormen en het vervolgens hervatten van het spel. Hoewel ik dit moest doen tijdens de meer actieve delen van plot of oorlog op pc, was dit een basisvereiste om alleen te navigeren tijdens het spelen op de Xbox Series X.

Foto: Paradox Development Studio / Paradox Interactive

Een andere cruciale verschuiving in het spel is simpelweg het opgeven van wat controle. De consoleversie van de game heeft dezelfde informatie en systemen als de pc-versie, maar mijn vermogen om alles echt te evalueren en weloverwogen beslissingen te nemen nam af naarmate het aantal game-acties dat ik nam toenam. Ik ben het gewoon zat om zoveel in mijn hoofd tegelijk te moeten dragen.

De ontwikkelaars zijn zich hier duidelijk van bewust en hebben systemen geïmplementeerd om dit te verminderen. De mogelijkheid om legers te automatiseren wanneer ze in oorlog zijn, werkt goed, hoewel het oorlogen niet zo resoluut of agressief lijkt te winnen als ik zou willen. Er is een nieuwe infobalk onder aan het scherm die plots, plots en zo ongeveer alles toont dat een teller heeft, wat betekent dat er nu een manier is voor spelers om alle ijzers die ze in brand hebben bij te houden. Bovendien bestonden de waarschuwingen en meldingen van de pc-versie nog steeds, maar ik merkte dat ik veel meer op hen en hun suggesties vertrouwde dan op de pc-versie, omdat ik niet de halve wereld wilde rondscrollen om te beslissen wie ik met mijn dochter zou trouwen.

Ik maakte me zorgen over de prestaties op de console, gezien deze gameplay Crusader Kings 3 Op mijn computer lijkt het alsof hij in een baan om de aarde zal opstijgen, maar alles werkte prima zonder enige vertraging. Ik kwam een ​​aantal bugs tegen, zoals sommige opties die niet geselecteerd konden worden zonder duidelijke reden of simulaties die me in bepaalde situaties verkeerde namen gaven (bv. een erfgenaam trouwde meer dan eens met zichzelf). Ik weet zeker dat het opgelost kan worden.

Foto: Paradox Development Studio / Paradox Interactive

Ik denk niet dat console en console de beste manier is om te spelen Crusader Kings 3. Ik denk dat de pc-versie interessanter is en dat de muisinterface de speler de beste manier geeft om met dit spel te communiceren zoals het is ontworpen. Maar als je het echt op console wilt spelen, of als je het echt wilt uitproberen en dat is de enige manier om het te spelen, dan is het een heel leuke ervaring die de essentie van de franchise weergeeft. Ik verloor een paar gekartelde randen en had moeite om het ‘verhaal’ van mijn dynastie in mijn hoofd te houden terwijl ik door een groot aantal interface-opdrachten werkte, maar het produceerde nog steeds die magische momenten zoals Crusader Kings dat altijd heeft gedaan. Nu zal een hele nieuwe groep spelers de vreugde ervaren van je broer die je koninkrijk inneemt en je vermoordt.