April 26, 2024

Canada, Tsjechië, de tweede periode, de laatste update van het WK Junioren

Slechts 20 minuten scheiden Canada van de herhaling van de Wereldkampioenschappen Junioren.

De Canadezen leiden de Tsjechen met 2-0 door de eerste twee periodes in het gouden medailleduel donderdag in Halifax, met doelpunten van teamcaptains Shane Wright en Dylan Ginter.

Iets minder dan 11 minuten later schakelde de Tsjechische speler David Jereczek Brennan Osman diep in zijn eigen gebied uit, waardoor Canada de krachtpatser binnenging waar ze het hele toernooi sterk waren. Deze trend zette zich voort toen Guenther een laserstraal uit de linkercirkel straalde om de score te openen.

Dat bleef zo ​​in de tweede helft, toen Wright tegenover drie Tsjechische verdedigers stond en een backhand langs Tomas Sochenko sloeg om de voorsprong van Canada te verdubbelen. Het doelpunt was Wright’s vierde van het toernooi en het kwam op zijn 19e verjaardag.

Het doelpunt van de Canadiens werd toegekend toen Cayden Banker de bal vanuit een rush in de tweede periode over Soshenko schoot. De Tsjechische doelman bleef even zitten, leek de voorkeur te geven aan zijn linkerbeen, maar bleef in de wedstrijd. Hij stopte 20 van de 22 schoten over twee periodes, terwijl de Canadees Tomas Milic 15 reddingen maakte.

Dit is de eerste keer dat de twee teams elkaar ontmoeten voor de gouden medaille in een wereldkampioenschap voor junioren in de huidige opzet van het toernooi, terwijl Canada met 6-0 gelijk staat tegen Tsjechië in de all-time medailleronde. Canada wil de eerste herhaalde winnaar in 11 jaar worden, terwijl de Tsjechische Republiek streeft naar het winnen van zijn eerste goud sinds 2001.

Het duo ontmoette elkaar op tweede kerstdag, waarbij Tsjechië verrassend met 5-2 won. Het was de eerste keer dat Canada als gastheer de openingswedstrijd van het toernooi verloor.

Canada ging woensdagavond door naar de finale met een 6-2 overwinning op Team USA, toen Joshua Roy vier punten had en Milic 43 van de 45 schoten stopte. Milic won man van de wedstrijd en beschreef de reactie die hij kreeg van de fans als “Het mooiste moment in mijn hockeycarrière.

Canada had eerder een grote schrik toen Slowakije hen in verlenging bracht, maar Conor Bedard redde de herhaalde hoop van zijn team met een ongelooflijke backhand.

De vermoedelijke nummer 1 overall keuze in de 2023 NHL Draft heeft de meeste doelpunten aller tijden (17) en punten (36) van een Canadees tijdens het evenement en bezit ook het all-time puntenrecord (23) in een enkel toernooi door een Canadese speler. Bedard is ook één doelpunt verwijderd van het Canadese singles kampioenschapsrecord van Jon Anderson en Dale McCourt op tien.

Tsjechië boekte woensdag een plek in de wedstrijd om goud door een spannende 2-1 overwinning op Zweden in de halve finale. De Zweden namen laat in de derde periode een 1-0 voorsprong, maar David Gerishk maakte gelijk met 39 seconden te gaan in de eerste periode en Jiri Kulich scoorde laat in de verlenging om de comeback compleet te maken.

Eerder op donderdag versloeg de Verenigde Staten Zweden in verlenging met 8-7 in de heen en weer wedstrijd om brons. Luke Hughes voltooide zijn hattrick met de winnaar van de verlenging en bezorgde de Amerikanen hun vierde medaille in de afgelopen zes kampioenschappen.