April 26, 2024

België versloeg Nederland met 3-2 in een shootout om de titel te delen met Duitsland.

Titelverdediger België versloeg Nederland met 3-2 in een penalty shootout om een ​​2-2 halve finale op te zetten met Duitsland tijdens de FIH Odisha Men’s World Cup of Hockey.

Nederland en Australië verloren op 29 januari hun halve finales in de wedstrijd om brons. Na de wedstrijd om het brons strijden Duitsland en België om de trofee. De val van Reinga gaf Tom Boon de kans om in de schietcirkel te komen en een duidelijk schot te nemen, maar Lars Falk stal de bal van hem weg. Het was de eerste echte kans voor België. De Nederlandse ster Koen Bijen won de eerste strafcorner van de wedstrijd in de kwartfinales en kwam gevaarlijk dicht bij een doelpunt bij een afbuiging, maar zijn schot ging te naast.

Nederland pakte ook de tweede strafcorner van de wedstrijd, dit keer Janssen. Zijn schot naar rechts van Vanash kaatste tegen het bord en bezorgde Oranje een verdiende vroege voorsprong.

In de tweede helft was Nederland op dreef toen België op zoek was naar een tegenaanval. Halverwege het kwartier kreeg Brinkmann de bal net buiten de Belgische cirkel en bezorgde Nederland een sterke kans. De aanvoerder kreeg de bal echter niet volledig onder controle. Tijdens de tegenaanval van België schoot aanvoerder Tenaire de bal in het net, maar de scheidsrechter had al gefloten voor een overtreding op Sébastien Toquier op de aanlooplijn naar het doel.

Nadat België na 27 minuten de eerste strafcorner nam in afwezigheid van Alex Hendricks, maakte de 27e geplaatste Tom Boon gelijk met een sleepbeweging tussen Blake en de paalverdediger.

In de eerste minuut van de tweede helft kreeg Khon Bijen een prachtige kans, waarna alleen Vanach vanaf rechts op doel schoot. De ervaren Belgische doelman redde echter zijn schot om de titelverdediger op gelijke hoogte te houden.

Een minuut later won Nederland twee strafcorners op rij en kwam Janssen op voorsprong met zijn tweede doelpunt, dit keer van Vanasch naar links. Tot dat moment was Blake de drukste van de twee keepers, maar Blake kwam laat in het derde kwart in actie toen Tenaire twee schoten van links kreeg en Boon een minuut later nog twee uit een strafcorner. Snel counteren. Zwart stopte ze echter alle vier.

Een Nederlandse stick kaatste een hoge bal in de cirkel af met nog 30 seconden te gaan in de eerste inning en viel op Nicolas De Kerbel, die langs de Nederlandse keeper schoof om de stand in evenwicht te brengen op een cruciaal moment voor de Red Lions.

Geen van beide teams zet te veel spelers aan om aan te vallen omdat hun tegenstander waarschijnlijk een tegenaanval zal doen. Als gevolg hiervan had geen van beide teams duidelijke kansen en eindigde de wedstrijd in een vuurgevecht, vergelijkbaar met de finale van de Wereldbeker Heren 2018, waar deze twee teams elkaar eerder ontmoetten.

Vanash, die ook goed speelde in de wedstrijd, schitterde in de shoot-outs en hield Nederland op 3 missers in 5 tackles om zijn ploeg een 3-2 overwinning te bezorgen. De Belgen waren klinisch in de shoot-outs en scoorden 3 van hun eerste 4 pogingen ondanks de inspanningen van de Nederlandse keeper Blake.

In de tweede halve finale won Duitsland met 4-3 door twee goals om de nummer 1 van de wereld Australië te shockeren. Nicklas Wellen scoorde het doelpunt.