March 29, 2024

USWNT, Australië score is 0-0 gelijkspel; Verenigde Staten en Nederland in kwartfinalesfinal

Het Amerikaanse damesvoetbalelftal beëindigde de groepsfase op de Olympische Spelen dinsdag met een lelijk 0-0-gelijkspel tegen Australië in Kashima.

Het resultaat betekent dat de Amerikanen als tweede eindigden in Groep G en zich plaatsten voor de kwartfinales. Vrijdag speelt het Nederlands elftal in Yokohama voor de rematch van de WK-finale van 2019, op de locatie waar de WK-finale van 2002 voor heren plaatsvond.

Oranje sloot het groepsspel af door China met 8-2 te verslaan om hun poule te winnen. Sterspits Vivian Miedema herstelde van een dijblessure om de laatste 28 minuten te spelen en twee doelpunten te maken. Ze heeft nu acht goals in het toernooi, een Olympisch record.

Er was geen dergelijk entertainment in de Amerikaanse game. Hij zag slechts zeven gecombineerde schoten op doel en de Amerikanen hadden er drie. Ze blonk over het algemeen uit met 10-8, weggespeeld en in balbezit, met verrassend weinig tot geen solide verdediging die een hoofdbestanddeel was van Vlatko Andonovsky’s bestuurlijke ambtstermijn.

Maar toen groep G-leider Zweden een vroege 2-0-voorsprong nam op Nieuw-Zeeland in een wedstrijd die tegelijkertijd werd gespeeld, wisten Andonovsky en zijn spelers dat ze gewoon een gelijkspel nodig hadden om als tweede te eindigen. Dat deden ze, want het was lelijk.

“We kwamen met de mentaliteit dat het eerste doel was om de wedstrijd te winnen, en het tweede doel was om professioneel goed te presteren.” Andonovsky aan verslaggevers In zijn persconferentie na de wedstrijd. “We hebben de eerste niet gedaan, maar we hebben de tweede gedaan, wat erg belangrijk is omdat het ons uiteindelijk op dezelfde plek bracht.”

Natuurlijk zullen fans die vroeg opstonden of laat opbleven om 4 uur ET niet tevreden zijn met een gelijkspel – vooral zonder een doelpunt. Dat zouden ze ook niet moeten zijn. Hoewel de 6-1 overwinning van de Amerikanen op Nieuw-Zeeland veel doelpunten had, waren de Football Firefighters gemakkelijk het slechtste team in deze groep. In de twee Amerikaanse wedstrijden tegen kwaliteitsconcurrenten scoorden ze niet.

In deze wedstrijd had Alex Morgan de beste kans om in de eerste helft te scoren voor beide teams en scoorde buitenspel in de 31e minuut toen ze een voorzet van Kelly O’Hara binnenkopte buiten de reeks van de hoekschoppen. De eerste herhalingen leken aan te tonen dat Morgan op gelijke voet stond met de laatste verdediger van Australië, maar computertelemetrie bij de video-replay-cabine toonde aan dat Morgan onhandig was met zijn schouder – en mogelijk zelfs minder.

Toen het tijd was voor de wissels waren alle ogen gericht op de Amerikaanse spits Lynn Williams, die mede door een lichte blessure de eerste twee wedstrijden van de poule miste. Haar verdedigende tempo leek goed geschikt om het op te nemen tegen een Australische backline die klaar was om te exploiteren. Kristen Press en Megan Rapinoe slagen daar meestal niet in.

De stand van zaken werd samengevat met een Amerikaans stuk in de 58e minuut, waarin aanvankelijk zes Amerikaanse speelsters buitenspel stonden, maar de assistent-scheidsrechter liet de reeks tot een einde komen voordat haar vlag werd gehesen. Toch miste de wijd openstaande Kelly O’Hara een pass die Morgan herstelde, maar schoof de bal richting de lat.

Televisiecamera’s schoten naar de Amerikaanse bank, terwijl Andonovsky zijn handen op zijn hoofd legde met zijn ogen wijd opengesperd in ongeloof.

Hij wisselde uiteindelijk in de 65e minuut en stuurde Lindsey Horan in plaats van Sam Mewes – wiens passing in deze wedstrijd ongewoon slecht was – en Tobin Heath in plaats van Rapinoe. Williams en Carli Lloyd kwamen als 74e binnen om Bryce en Morgan te vervangen.

Andonovsky liet doorschemeren dat tegen de tijd dat Kristi Mewes Rose Lavelle verving op de 87e plaats, de inzet in het klassement al bekend was op het veld.

“Het was een geweldige test voor ons vandaag om te zien dat de spelers het spelplan heel goed kunnen uitvoeren”, Hij zei. “Dus wat we ook voelen, we moeten doen om de [next] Een spel, we geven het ze en laten ze dan hun werk doen.”

De risico’s om te laten zien dat de Verenigde Staten hun spel hebben opgevoerd, zijn echter niet vervuld.

1. Nederland 7 punten (+13 doelsaldo)

Alle vier de wedstrijden worden op vrijdag gespeeld. Tv-zenders zijn nog niet bevestigd. Alle spellen zullen online beschikbaar zijn op NBCOlympics.com.

4 uur: Canada. Tegen Brazilië in Rifu

5 uur: Groot-Brittannië vs Australië wedstrijd in Kashima

6 uur: Zweden vs Japan in Saitama

07.00 uur: Nederland vs VS in Yokohama