April 20, 2024

Scotten bezorgt eerste Nederlandse schaatsgoud op Olympische Spelen | Sport

PEKING (AFP) – Er was geen medaillesweep voor de Nederlanders in de eerste schaatsrace op de Olympische Spelen van Peking.

Erin Schouten zorgde ervoor dat ze de eerste plaats op het podium behielden.

Nadat hij de druk om de harde kandidaat te zijn van zich af had geschoven, brak Scotten het olympisch record van de 20-jarige door op zaterdag de 3000 meter voor dames te winnen.

Ze draaide zich in de laatste ronde om in vlammen Terwijl ze in de laatste 10 paren schaatst om in 3 minuten en 56,93 seconden te finishen.

“Ik sta onder grote druk, niet alleen van de medaillewinnaars, maar ook van mezelf”, zei Scott, die dit seizoen de langeafstandsevenementen op het WK-circuit domineerde. “Ik heb het gedaan, dus ik was heel blij.”

Het brak het vorige olympische cijfer van 3:57.70, ingesteld door de Duitse Claudia Bechstein tijdens de 2002 Salt Lake City Games.

Aan het einde van een gelegenheid schaatste Pechstein in het openingspaar om op 49-jarige leeftijd de oudste atleet in de Olympische geschiedenis te worden. De Duitser nam de laatste plaats in – meer dan 20 seconden achter de winnaar.

De Italiaanse Francesca Lollobrigida, die met Schouten in het laatste paar racete, voerde het tempo al vroeg op en hield vast aan de finish om zilver te winnen met een tijd van 3:58,06. De drievoudig Olympiër is het 94-jarige nichtje van actrice Gina Lollobrigida, die in de jaren vijftig en zestig een wereldster was.

De runner-up zei: “Om met Irene bij de laatste twee te zitten, was ik erg blij. Ik wist dat ze de beste was, dus in het begin wilde ik vooraan staan ​​en proberen dicht bij haar te blijven aan het einde van de reeks Ik ben zo blij. Dit zilver is een beetje goud voor mij.’

Het brons ging naar de Canadese Isabelle Weidmann, met een tijd van 3:58,64 seconden.

De Tsjechische Martina Sablikova, winnares van zes Olympische medailles, waaronder drie keer goud, eindigde als eerste met nog een paar aan de leiding, maar slaagde er niet in om naar het podium te klimmen. Ze eindigde als vierde in 4: 00.34.

Titelverdediger Carleen Asterekt van Nederland kwam over de streep in 4:02:21 – precies 3 seconden vanaf het moment dat ze vier jaar geleden de gouden medaille won.

Ze eindigde deze keer als zevende, één punt achter de derde Nederlandse kunstschaatsster, Antoinette de Jong.

De Nederlanders kwamen niet in de buurt van het herhalen van hun 3000 medailles op de Spelen van 2018, maar Schouten zorgde ervoor dat het de gouden start was van ‘s werelds schaatskracht.

Het evenement, gehouden voor een verspreid, ontspannen publiek, voelde als een oefensessie op de oogverblindende National Speed ​​Skating Oval, bekend als het Snow Ribbon vanwege zijn kenmerkende uiterlijk.

Het was de ijsbar met 12.000 zitplaatsen De enige nieuwe plek Het werd gebouwd voor de Olympic Green voor de Spelen van dit jaar in Peking, die werd gebouwd aan de noordelijke rand van het park op de plaats van de hockey- en schietvelden voor de Zomerspelen van 2008.

Voor Mia Manganello-Kilburg, de Amerikaan die als 19e eindigde, voelde het nauwelijks als een Olympische Spelen.

‘Helemaal niet,’ zei ze. “Het voelde als een nieuwe trainingsrace. Dat publiek mis je zeker.”

Pechstein vond het niet erg. Ik ben net de tweede atleet geworden En de eerste vrouw die meedeed aan acht Winterspelen. Ze racete minder dan 24 uur nadat ze de Duitse vlag had gedragen tijdens de openingsceremonie.

“Ik ben de enige vrouw ter wereld die aan acht Olympische Winterspelen heeft deelgenomen”, zei ze. “Het resultaat van vandaag was niet erg belangrijk. Het was gewoon racen en hier zijn. Ik ben erg trots.”

Pechstein’s carrière omvat negen Olympische medailles en een dopingverbod van twee jaar, en ze vecht nog steeds op de baan. De ski-blues van Japan heeft Noriaki Kasai gebonden aan het grootste deel van de Olympische Winterspelen.

Beckstein, die twee dagen na de Olympische Spelen van Peking 50 wordt, finishte de race met een tijd van 4:17.16.

Ze glimlachte echter en zwaaide naar de tribune voor een klein applaus.

“Ik was niet erg snel,” zei Bechstein, “maar ik glimlachte omdat ik vandaag mijn racedoel heb behaald op de 8e Olympische Spelen. Dat was belangrijk voor mij.”

De Nederlanders namen het heft in handen Bij de laatste twee Olympische Spelen wordt er echter verwacht dat er dit keer meer variatie op het podium zal zijn.

Japan, Canada, het Russische nationale team, China, de Verenigde Staten en Italië staan ​​te popelen om een ​​beslissing te nemen in het met oranje geklede bolwerk, waarvan de vurige met vlaggen zwaaiende fans op de tribunes zijn geweigerd vanwege de COVID-19-beperkingen van het gastland .

“Het is heel goed voor de sport als er veel vrouwen strijden om medailles”, zei Weidmann. “Irene is dit jaar ongeslagen, dus ik denk dat haar gouden medaille erg voorspelbaar is. Maar er zijn nogal wat vrouwen die volgens mij die eerste plaatsen kunnen verdringen. Het is heel spannend om daar deel van uit te maken.”

Vier jaar geleden won Nederland in Pyeongchang zeven keer goud en 16 medailles in totaal – 10 meer dan enig ander land. Op de Spelen van Sochi 2014 wonnen ze 23 van de 36 beschikbare medailles, waaronder acht gouden medailles.

De Amerikanen hebben sinds 2010 geen individuele medaille meer gewonnen in het schaatsen, hoewel het WK-succes van Erin Jackson, Brittany Bo en Joey Mantia hoop biedt om ooit een droogte in Peking te doorbreken.