April 25, 2024

Olympisch voetbal: Banda vestigt vier records in Zambia Route vs Nederland

Vier records gingen naar de Zambia-aanvoerder Barbara Banda toen de Copper Queens woensdag op de Olympische Spelen met 10-3 werden uitgeschakeld door Nederland.

De Shanghai Shengli-spits, die voor het eerst deelnam aan het toernooi, heeft zijn naam in de geschiedenisboeken van het toernooi gegraveerd.

De 21-jarige verkleinde de achterstand voor zijn ploeg in de 19e minuut toen de Lions in de eerste 15 minuten een 3-0 voorsprong namen in het Miyagi Stadium in Rifu.

Banda, die winst maakte op een pass van Esther Siamfuko, gooide de laatste bal naar doelman Sari van Vinend.

Daarbij schreef ze haar naam in de geschiedenisboeken en werd ze de eerste kampioen die scoorde in een damesvoetbaltoernooi.

De hattrick van Viviane Midema bezorgde de Europeanen een 6-1 voorsprong bij de rust, aangezien de League Martens twee keer het net vond.

In de tweede helft bleven de Lions hun doelen binnenhalen en namen ze een 10-1 voorsprong.

Desalniettemin scoorde de in China gevestigde ster nog drie doelpunten in de 82e en 83e minuut, waarmee hij het tweede en derde doelpunt van zijn kant scoorde.

Na zijn treble werd Banda de eerste Afrikaan en kampioen die drie keer het net vond in zijn eerste wedstrijd.

Bovendien werd hij de leidende doelpuntenmaker van Afrika in het toernooi na het verslaan van de Nigeriaanse dubbels Mercy Akit en Perpetua Enkocha.

Hij ondernam actie om vanaf het begin te eindigen toen de Zuid-Afrikanen een ongekende nederlaag leden.

Het overtrof het gestelde doel toen Nigeria op 14 oktober 2014 in het Sam Nujoma Stadium in Windhoek met 6-0 werd uitgeschakeld door Nigeria tijdens de clash tussen de landen van de African Women’s Cup.

Ze hopen een comeback te maken wanneer China op 24 juli PR opneemt in een Groep F-wedstrijd. De Aziaten versloegen Brazilië in hun eerste wedstrijd met 5-0.

Zambia werd geselecteerd om Afrika te vertegenwoordigen in het Olympisch kampioenschap voetbal voor vrouwen en versloeg Kameroen met 2-1 in de finale van de Coffin Qualifiers.