April 18, 2024

Nederland verslaat Portugal voor eerste overwinning Euro 2022

SHEFFIELD, Engeland (AP) — Daniel van der Donk scoorde het winnende doelpunt toen titelverdediger Nederland hun eerste overwinning behaalde op het Europees Kampioenschap toen een team dat uitgeput was door ziekte en blessures Portugal met 3-2 versloeg op woensdag.

Nederland, dat tegen Zweden uit de opener werd geslagen, zat zonder Vivian Miedema nadat de steraanvaller positief testte op het coronavirus. Drie andere spelers zijn single of geblesseerd.

In het begin tegen Portugal maakte het niet uit.

Oranje stond binnen 16 minuten met 2-0 voor dankzij kopballen van Tamaris Egurola en Stefanie van der Gracht, beiden uit corners, omdat Portugal op spelhervattingen niet met Nederland omging. Van der Gracht betaalde de prijs voor zijn doelpunt toen hij in het gezicht werd geraakt door de laars van een tegenstander toen hij dook om de bal te koppen.

Portugal kwam weer in de wedstrijd toen Nederlandse verdediger Dominik Janssen Diana Silva neerhaalde en Carol Costa in de 38e minuut de penalty omzette. In de tweede twee minuten na rust was Silva aan de beurt om te scoren met een kopbal bij de paal.

Nederland kreeg een derde doelpunt van Jill Roord, maar dat werd na enkele minuten videoreview afgekeurd, alleen voor Van der Donk herstelde de Nederlandse voorsprong met een curlingschot in de rechterbovenhoek.

Er waren tekenen van opluchting met een overwinning die Nederland op hetzelfde niveau houdt als Zweden op 4 punten aan de top van Groep C met een wedstrijd in de hand. Algemeen werd echter verwacht dat Nederland het toernooi overtuigender zou winnen van het op een na laagst gerangschikte Portugal, als vervanger van het geschorste Rusland.

Eerder behaalde Zweden hun eerste overwinning toen Hannah Bennison scoorde met een daverend schot in een 2-1 overwinning op een zieke Zwitserse kant.

Een solide en goed georganiseerde Zwitserse verdediging hield Zweden op afstand tot de 52e minuut, toen Fridolina Rolpo de zet van het Zweedse team door het midden afwerkte. Nadat de Zweedse doelman Hedwig Lindal de bal weggaf, reageerde Zwitserland direct om gelijk te maken met een curlingschot van Ramona Bachmann.

Bennison scoorde het winnende doelpunt in de 79e met een krachtig schot van net buiten het strafschopgebied. Zweden schoof de bal twee keer laat in het net, maar beide keren werd buitenspel gekeurd.

De Zweedse spelers vieren feest nadat hun teamgenoot Hannah Bennison het tweede doelpunt scoorde tijdens de Women’s Euro 2022 Groep C-voetbalwedstrijd tussen Zweden en Zwitserland in Bramwell Lane Stadium in Sheffield, Engeland, woensdag 13 juli 2022.

De voorbereidingen van Zwitserland voor de Spelen werden verstoord nadat acht spelers en 11 stafleden zondagavond en maandagochtend in het kamp een maag-darmziekte opliepen en geïsoleerd waren van de rest van het team.

De training van maandag werd afgelast, maar coach Nils Nielsen kon een vrijwel ongewijzigde basisopstelling opstellen, met slechts één geblesseerde speler, verdediger Rahel Kivic die naar de bank ging.