April 20, 2024

Nederland klopt Noorwegen en plaatst zich voor WK

Rotterdam, Nederland (AB) – Nederland versloeg Noorwegen met 2-0 in hun tweede poging op dinsdag om zich te plaatsen voor het WK van volgend jaar in het leegstaande De Quieb Stadion.

Turkije plaatste zich voor de play-offs door Montenegro met 2-1 te verslaan in Podgorica.

Steven Bergwijn brak uiteindelijk de impasse in de 84e minuut toen hij een pass van Arnaud Danzuma tegenkwam en een krachtig schot langs Orjan Nyland smeet.

Bij de rust ging de vleugelspeler van Tottenham op voorsprong en scoorde een voorzet van Memphis Deboy met een schot vanuit een krappe hoek.

Noorwegen had de overwinning nodig als kans om vooruitgang te boeken en toonde weinig initiatief gedurende de wedstrijd.

De Nederlandse spelers hadden slechts enkele minuten om zich te plaatsen voor zaterdagavond en leidden Montenegro met 2-0 in de reguliere speeltijd in de laatste 10 minuten voordat ze twee keer moesten opgeven om dinsdag een nerveuze wedstrijd op te zetten.

Dit keer scoorde Oranje twee keer te laat en was er geen tijd om terug te keren naar Noorwegen.

De Nederlandse coach Louis van Gaal bekeek de wedstrijd vanuit een skibox op het veld nadat hij zondag in de herfst zijn heup brak en berichten stuurde naar zijn assistenten Henk Fraser en Danny Blind in de dug-out.

Ook sterspits Erling Holland werd uitgesloten met een blessure, zonder hem zou Noorwegen niet veel offensieve motivatie hebben gehad en zou het in de eerste helft geen enkel schot hebben gelost.

De Nederlanders werden naar voren geduwd en Debay had meer kans om de impasse voor de pauze te doorbreken, maar kon geen weg voorbij Nylon vinden.

Nederland controleerde het grootste deel van de wedstrijd en de staking van Bergwig en het doelpunt van Debo in de verlenging waren genoeg om Qatar naar de derde plaats op het WK te sturen nadat het zich niet had gekwalificeerd voor het toernooi van 2018 in Rusland.

In Podgorica kwam Montenegro in de vierde minuut op voorsprong via Fatos Besiraj.

Kerm Akhtargoklu maakte gelijk op de 22e plaats en zette Turkije in het uur op voorsprong met de aanwezigheid van de Orkney-kraan.

Wales trekt gelijk met België en bereikt play-offs WK

Cardiff, Wales (AB) – Wales werd door België op een 1-1 gelijkspel gehouden nadat het dinsdag in groep E van de play-offs van het WK van één naar één was gedaald.

Wales was verzekerd van een plaats in de play-offs in maart door de Nations League-resultaten en de loting garandeerde dat de spelers van Rob Page een thuisgelijkspel zouden krijgen in de halve finales van de play-offs in maart.

Ongeslagen in de groepsfase verzekerde België zich van de eerste plaats en directe kwalificatie door afgelopen weekend Estland met 3-1 te verslaan.

Tsjechië versloeg dinsdag Estland met 2-0 in een andere groepswedstrijd en eindigde als derde, één punt achter Wales.

Nadat Kevin de Bruyne België op voorsprong zette, maakte Kiefer Moore in de eerste helft gelijk voor Wales.

De play-offs met 12 teams zullen beslissen wie zich bij de top 10 van Europese kwalificatiewedstrijden in het toernooi zal voegen. De 10 teams in de trekking van de play-offs zijn de runner-up en twee teamwinnaars van de UEFA Nations League.

De Bruyne voerde de Belgische ploeg aan, die verschillende reguliere openers verloor, waaronder slechts vijf van de kant die Estland versloeg.

Zonder de geblesseerde Gareth Bale begonnen de gastheren sterk met veel druk. Maar hun vroege zetten maakten geen indruk op de Belgische verdediging, aangezien de 21-jarige Arthur Theater _ in zijn internationale debuut _ en Tetrich Poyota de gaten effectief dichtden.

België kwam geleidelijk in het spel en nam de leiding in de 12e minuut toen De Bruyne-doelman Danny Ward werd geweigerd door een doelpoging van Axel Witzel in het laatste lage schot.

De spelers van Roberto Martinez, die technisch beter waren dan hun rivalen, controleerden de rest van de eerste helft en dreigden met tegenaanvallen toen Wales de bal te gemakkelijk weggaf op het middenveld.

Een half uur nadat Witzel en Theat er niet in slaagden om een ​​voorzet van Daniel James weg te werken, pakten de gastheren een gelijkspel tegen de loop van de wedstrijd, die de beweging afsloot met een nauwkeurig schot voor zijn achtste Wales-doelpunt.

Thorgan Hazard kwam in de 41e minuut dicht bij het herstel van de voorsprong van de Rode Duivels met een hoekschop van De Bruyne, maar zijn gekrulde volley vanaf de rand van het strafschopgebied raakte de paal.

Het spel was zeer evenwichtig na de pauze, aangezien Wales tot het einde hard pushte, maar de voorhoede niet kon vinden.

Oekraïne verslaat Bosnië en Herzegovina en gaat door naar play-offs WK

Parijs (AB) – Oekraïne versloeg Bosnië en Herzegovina in de tweede helft met 2-0 om door te gaan naar de play-offs van het WK dankzij doelpunten van middenvelder Alexander Jinchenko en Artem Tovpik.

In Groep D eindigde Oekraïne met 12 punten, zes punten achterstand op Les Blues en één punt voorsprong op Finland. Oekraïne streeft naar hun eerste deelname aan het WK sinds het bereiken van de kwartfinales in 2006 en een kans op enig herstel na een nipte play-offnederlaag tegen Frankrijk in 2014.

Finland, het best geplaatste team dat zaterdag met 8-0 van Kazachstan versloeg, verloor dinsdag met 2-0 van kampioen Frankrijk van 2018.

Les Blues werkte in de eerste helft in het koude Helsinki, maar de aanval laaide op toen Real Madrid-ster Karim Benzema arriveerde. Hij scoorde samen met Kylian Mbabane, die een geweldig tweede doelpunt maakte om zijn uitstekende spel voort te zetten.

Nadat het zich al had gekwalificeerd voor Qatar, begon het langzaam in het Franse Olympisch Stadion. Timu Buki, topscorer aller tijden van Finland, redde handig een schot van doelman Hugo Loris in de 30e wedstrijd en schitterde bij een nieuwe poging terwijl hij op zoek was naar zijn 34e internationale doelpunt.

De Franse rechtsback Leo Dubois liep een hamstringblessure op in de rechterdij en een slechte helft liep op toen Benjamin Bouvert op zijn plaats werd toegevoegd.

In een poging om de hechte ploeg van Finland te openen, haalde de Franse coach Didier Deschamps Benzema binnen voor een nutteloze Moussa Diabic, en hij eindigde als 57e.

Benzema’s snelle beweging en technische bekwaamheid waren uitstekend, hij wisselde passes uit met Mbabane – hij scoorde er vier tegen de Kazachen – in het 66e schot met een licht van richting veranderd schot.

Het was Benzema’s 36e van 94 wedstrijden voor Les Blues en negende in 13 wedstrijden sinds hij door Deschamps werd teruggeroepen voor het Europees Kampioenschap van deze zomer.

Zijn samenwerking met Mbappé wordt steeds beter.

“Het team dat we hebben (het WK) zit in een hoekje van onze gedachten”, zei Benzema. “We hebben doelen, waaronder het winnen van het WK.

Mbabane deed het beter op de 76e plaats.

Hij draaide een verdediger op de middenlijn, ging snel naar links en rolde de bal briljant in de rechter benedenhoek voor zijn 24e internationale doelpunt vanuit het strafschopgebied.

De twee teams die vorig jaar de Nations League-groep wonnen, worden gecombineerd met 10 groepsrunners-up in de play-offs. De nummer twee met zes beste records speelt in de halve finale als eerste op eigen bodem.

FIFA trekt de play-offs op 26 november in Zürich.

De drie winnaars van de play-offfinale op 29 maart zullen de line-up van 13 Europese teams in Qatar vervolledigen.