June 21, 2024

Nederland en Polen hebben geweigerd om voorafgaand aan het EK 2024 in het nieuwe stadion van Hamburg te trainen

Berlijn: Spanje maakte een droomstart aan het EK 2024 toen Alvaro Morata zaterdag in Berlijn met 3-0 scoorde op Kroatië, waarbij Lamin Yamal de jongste speler in de geschiedenis van de competitie werd.
De drievoudig Europees kampioen werd tijdens recente grote toernooien vaak beschuldigd van gebrek aan tanden in de aanval, maar zorgde voor een spectaculair optreden in het Olympiastadion, wat Kroatië van streek maakte.
Morata doorbrak de impasse in de 29e minuut met zijn zevende Euro-doelpunt en voegde zich bij Alan Shearer en Antoine Griezmann voor de gedeelde derde plaats op de lijst aller tijden.
Fabian Ruiz voegde kort daarna een seconde toe met een briljante individuele treffer.
Yamal maakte indruk door Dani Carvajal te assisteren toen de Kroatische spits Bruno Petkovic een late penalty miste.
In deze herhaling van de Nations League-finale van vorig jaar, gewonnen door Spanje na strafschoppen na een 0-0 gelijkspel, heeft La Roja de potentie om te strijden voor een vierde Europese kampioenstitel.
Maar nu de WK-halvefinalisten Kroatië, Albanië en Italië de knock-outfase bereiken voor een vijfde groot toernooi, zullen ze in een lastige Groep B moeten komen.
Luka Modric, vaak hun inspiratiebron, werd halverwege de tweede helft vervangen door coach Zlatko Dalic.
De Spaanse baas Luis de la Fuente heeft een indrukwekkende basiself benoemd, waaronder vleugelspelers Nico Williams en Yamal.
De Barcelona-ster, 16 jaar en 338 dagen oud, brak het vorige record voor jongste speler op Euro 2020 van de Poolse international Kakber Kozlowski, die 17 jaar en 246 dagen speelde.
Kroatië genoot enorme steun van de tribunes, waarbij hun fans tijdens hun volkslied een enorm spandoek omhoog hielden en lazen: “As we go, Heaven and Earth Will Burn”.
Kroatië begon langzaam toen Spanje domineerde in kenmerkende stijl.
Spanje toonde zijn veelzijdigheid onder De la Fuente met hun eerste doelpunt, Ruiz stuurde Morata schoon door met een schitterende bal vanaf zijn eigen helft en aanvoerder maakte geen fout met een coole finish voorbij Dominic Livakovic.
Ruiz bracht Spanje drie minuten later volledig onder controle, dribbelde langs twee Kroatische verdedigers voordat hij door de benen van Josip Sudalo schoot.
Kroatië trok er onmiddellijk één terug en won na verlenging met 5-3 van Spanje, toen de wedstrijd de end-to-end clash van de spannende laatste zestien van de twee teams op het EK 2020 begon te weerspiegelen.
De Spaanse doelman Unai Simon kwam snel naar beneden om het schot van Marcelo Brozovic te blokkeren.
Kroatië bleef kansen creëren toen het voorzetschot van Josko Guardiola zowel in het midden als aan de verre paal aan Ante Budimir ontkwam.
Maar vleugelverdediger Carvajal, die eerder deze maand de openingstreffer scoorde in Real Madrid's Champions League-eindoverwinning op Borussia Dortmund, legde de wedstrijd in de verlenging van de eerste helft in bed.
Yamal pakte de bal na het wegwerken van een corner en krulde een heerlijke voorzet naar het midden voor Carvajal.
Kroatië leek al vroeg in de tweede periode op voorsprong te komen, maar liet ruimte over voor Spanje om te profiteren en Yamal werd een nieuw record als jongste doelpuntenmaker voor het EK ontzegd toen Livakovic een prima redding maakte om zijn lage poging te pareren.
Mark Gugurella, de controversiële keuze van De La Fuente als linksback, maakte een doelpuntbesparend blok om te voorkomen dat Josip Stanisic Kroatië hoop zou geven.
Invaller Petkovic dacht dat hij er laat nog een had teruggespeeld toen hij zijn strafschop binnentikte nadat Simon deze had gered.
Maar het doelpunt werd door de VAR afgekeurd vanwege een overtreding op Ivan Perisic, toen Spanje de nul toevoegde aan een bijna perfecte trip.