April 25, 2024

Liu wint 500, Nederlanders pakken 3000 estafettes op Olympische shorttrack | Sport

PEKING (AFP) – In de omgekeerde wereld van het shorttrackschaatsen houden de gebroeders Liu stand en stapelen ze op Olympische medailles.

De Hongaarse Liu Shaoang won zondag de 500 meter om zijn derde medaille in Peking en het allereerste individuele goud voor zijn land op de Winterspelen te claimen. Oudere broer Liu Shaolin Sandor ging in de eerste rondes knock-out, maar pakte brons van de gemengde estafetteploeg.

Ik heb net aan mijn broer voorgesteld: ‘Maak je geen zorgen, we kunnen samen zeker nog een gouden medaille winnen’, zei Liu Shaoang.

Hij schoof de hele weg op en kwam in 40,338 seconden over de streep in het Capital Indore Stadium, waar Olympisch kampioen kunstschaatsen Nathan Chen keek toe. Andere medailles Liu’s waren brons in de 1.000e en gemengde team estafette.

De Russische kunstschaatsster Konstantin Ivliev won de zilveren medaille. De Canadees Stephen Dubois pakte het brons.

Ivljev leek aan het eind meer opgewonden dan Leo, toen de Rus zijn armen ophief en een kreet slaakte.

“Toen ik de grens overschreed, had ik geen gevoelens”, zei Liu. “Ik denk dat ik nog wat tijd nodig heb om te beseffen wat er is gebeurd.”

Final A mist enkele van de grootste namen. De Chinese titelverdediger Wu Dajing degradeerde naar de finale van de tweede set, die hij won. De Chinese Ren Ziwei werd in de kwartfinales samen met Liu Shaolin Sandor uitgeschakeld.

De Zuid-Koreaanse Hwang Daehoon werd uitgeschakeld in de halve finale nadat hij een penalty kreeg voor een late pass waardoor Dubois contact maakte. De Canadees plaatste zich voor de finale en won zijn tweede medaille in Peking. Hij kreeg zilver in 1500.

“Ik weet niet wat de verwachtingen zijn, maar ze zijn zeker hoger dan ik had verwacht”, zei Dubois.

De 500 was vrij van de chaos die de korte baan bepaalt, en niemand crashte in de sprint van vijf ronden. Zonder Wu in de finale had het beperkte aantal Chinese fans weinig reden tot juichen.

Onder leiding van Susan Schulting, Nederland won de 3000 estafette, Hij brak de opmerking van Zuid-Korea over het evenement.

Schulting behaalde haar tweede gouden en derde algemene medaille in Peking. Ik kreeg zilver op 500 en goud op 1000.

Ze schreeuwde en hief triomfantelijk haar armen op nadat ze de finishlijn was gepasseerd.

Het Nederlands elftal, bestaande uit Scholting, Selma Botsma, Xandra Velzebourg en Jana van Kerkhove, verlaagde hun olympisch record met een tijd van 4:03.40. Vier jaar geleden eindigde Oranje op de Spelen van Pyeongchang als derde.

“We weten dat we voorin goed staan ​​en dat hebben we geprobeerd”, zei Van Kerkhove. “We lieten Salma starten omdat ze heel snel is. Die positie moesten we vasthouden en dat hebben we gedaan. Eens waren we heel dichtbij, maar we moesten gewoon snel schaatsen.”

Ze droegen hun overwinning op aan wijlen teamgenoot Lara van Roijven, die in juli 2020 op 27-jarige leeftijd overleed. Ze werd ziek op een trainingskamp in Frankrijk, werd in een medische coma gebracht en stierf een paar dagen later.

“Het is heel bijzonder”, zegt Schulting. We zijn zo verdrietig dat ze niet hier bij ons is. Je zou echt trots zijn.”

Zuid-Korea, de tweevoudig titelverdediger, is gestegen naar de zilveren medaille als het zes keer is gewonnen in negen Olympische Spelen. China won de bronzen medaille.

Er waren geen ongelukken in de finale met vier teams. Canada staat op de vierde plaats.

Ariana Fontana leidde Italië naar de overwinning in de finale van Groep B. De Russen werden gestraft en de Verenigde Staten werden gestraft voor het veranderen van de koers die de belemmering veroorzaakte. De Amerikaanse schaatsster Kristen Santos crashte in de race.

Copyright 2022 The Associated Press. Alle rechten voorbehouden. Dit materiaal mag niet worden gepubliceerd, uitgezonden, herschreven of opnieuw verspreid zonder toestemming.