September 19, 2024

Kenin verslaat Raducano in Grand Slam; Rybakina maakt vooruitgang op US Open

De Amerikaanse Sofia Kenin won dinsdag een spannende ontmoeting tussen de twee Grand Slam-kampioenen op het US Open-tennistoernooi en versloeg de Britse Emma Raducano met 6-1, 3-6, 6-4 op de tribunes.

US Open: resultaten | Hij schildert | Volgorde van spelen

Tijdens hun eerste ontmoeting versloeg Kenin, de Australian Open-kampioen van 2020, de US Open-kampioen van 2021, Raducano, na twee uur en elf minuten heen en weer spelen.

Kenin zal het in de tweede ronde opnemen tegen landgenoot, zesde reekshoofd Jessica Pegula. De twee confrontaties hadden eerder al vier wedstrijden gelijkgespeeld, maar hadden elkaar sinds 2021 niet meer ontmoet.

Hoofdwedstrijd: De krachtmeting tussen Kenin en Raducano was dinsdag de tweede wedstrijd in de openingsronde tussen de twee voormalige Grand Slam-kampioenen. Eerder op de dag verdreef tweevoudig US Open-kampioen Naomi Osaka voormalig Roland Garros-kampioen Jelena Ostapenko.

De laatste keer dat de twee voormalige Grand Slam-kampioenen elkaar voor dinsdag ontmoetten, was in de eerste ronde van de US Open in 2019, toen Serena Williams Maria Sharapova versloeg in hun openingswedstrijd.

Jimmy Squire/Getty Images

In cijfers: Kenins overwinning op mede-voormalig 10e reekshoofd Raducano zou haar seizoen een vliegende start kunnen geven. Voorafgaand aan de US Open was Kenins record op tourniveau slechts 5-15 voor het jaar. Het verloor eerder in 2024 negen wedstrijden op rij.

Raducano daarentegen is deze zomer in opkomst en steeg haar ranking van de 303e in april naar de 72e deze week. Raducano won tien van de laatste veertien wedstrijden die ze speelde voor aanvang van de US Open, maar de Brit wist Kenin niet te verslaan.

Raducano won drie jaar geleden de US Open-titel zonder een set te laten vallen en werd daarmee de eerste gekwalificeerde speler die een Grand Slam-titel won. Maar sinds 2021 heeft ze geen overwinning behaald in New York.

In 2022 verloor Raducano van Alizé Cornet in de eerste ronde van haar titelverdediging en miste de editie van vorig jaar vanwege een blessure.

Wedstrijdmomenten: Kenin gebruikte haar verbluffende dropshots op verwoestende wijze vroeg in de wedstrijd van dinsdag, waarbij ze nipt een aantal close games won en zo een voorsprong van één set nam.

Raducano versterkte haar kracht en presenteerde een schonere tweede set, waarbij ze acht succesvolle schoten sloeg tegen vier onbedoelde fouten. Kenin maakte daarentegen 16 ongedwongen fouten in de tweede set.

In de derde set ging het weer in het voordeel van Kenin, toen ze krachtige forehandhits gebruikte om drie breakpoints te verdienen bij 2-2. Een dubbele fout van Raducano zorgde ervoor dat de Amerikaan een break verloor, waarna Kenin het kon volhouden om de wedstrijd te winnen.

Rybakina beweegt: Een andere Grand Slam-kampioen, Elena Rybakina, vierde reekshoofd, behaalde dinsdag ook een overwinning in de eerste ronde, maar niet zonder enige problemen. Rybakina uit Kazachstan moest op de tribune de nederlaag van de Australische kwalificatiewedstrijdster Destani Ayava met 6-1, 7-6 (1) afweren.

De Wimbledon-kampioen van 2022, Rybakina, had een uur en 22 minuten nodig om voorbij Aiava te komen, die haar US Open-hoofdtoernooidebuut maakte en ook in haar eerste hoofdtoernooi op tourniveau van het seizoen speelde. De 25-jarige Rybakina wist voor de vierde keer de tweede ronde in New York te bereiken.

Rybakina wist de eerste set gemakkelijk te winnen en schoof op door de opslag van haar tegenstander in de tweede set te breken met een score van 4-3. Maar de nummer 194 van de wereld, Ayava, oefende grote druk uit op de nummer vier van de wereld toen ze haar eerste overwinning in het hoofdtoernooi van een Grand Slam-toernooi probeerde te behalen, nadat ze vier keer had verloren in de eerste ronde van de Australian Open.

De 24-jarige Ayava scoorde drie beslissende punten toen ze met 6-5 voor stond, en was nog steeds in de race voor haar tweede overwinning in haar carrière in de top tien van zaden. Ayava's vorige overwinning behoorde tot de top tien van zaden op Aryna Sabalenka in het toernooi 'S-Hertogenbosch 2019.

Maar Rybakina vond haar kracht toen ze die het meest nodig had en vocht de hele wedstrijd. De zaken draaiden snel in haar voordeel toen ze de controle over de beslissende tiebreak overnam. Rybakina, de tourkampioen van dit jaar, scoorde 11 slagen in de wedstrijd, wat haar totaal dit seizoen op 336 slagen brengt.