Curacao

Curacao.nu is de toonaangevende aanbieder van Nederlands kwaliteitsnieuws in het Nederlands voor alle doelgroepen.

Jazzgenie Cecil Maclaurin Salvant: “In periodes van eenzaamheid en angst is het instinctief om over liefde te praten” | Muziek

mijIn 2020 bleef Cecil Maclaurin-Salvant telefoontjes ontvangen van een onbekend nummer. Zoals elke zichzelf respecterende millennial negeerde ik ze. “Ze hebben me een paar keer gebeld en ik heb niet opgenomen omdat niemand een nummer opneemt dat ze niet kennen”, zegt ze, sprekend op Zoom vanuit haar appartement in New York.

Toen ik eindelijk de telefoon oppakte, ‘voelde ik me bang’. De MacArthur Foundation riep haar op om haar te vertellen dat ze was gekozen als een van haar fellows, een eer die gepaard gaat met een beurs van $ 625.000 (£ 475.000) die over vijf jaar moet worden uitbetaald. Omdat Covid-19 betekent dat haar tour is geannuleerd, had het op geen beter moment kunnen komen. “Het voelde als een realisatie die verder gaat dan muziek”, zegt de 32-jarige muzikant. “Ik had zin om de manier waarop ik denk te valideren. Dat is een enorm compliment. Het is een grote eer.”

Hoewel Salvant bekend staat als jazzspeler, wordt haar muziekstijl bepaald door haar experimenteel instinct. “Ik ben geïnteresseerd in het ophalen van dingen uit verschillende bronnen, verschillende tijdsperioden en technologieën”, zegt ze. “Ik hou ervan om met alleen mijn stem in verschillende geluiden en verschillende combinaties te komen.” Ze maakt ook beeldende kunst – kleurcollages – en benadert haar muziek in dezelfde geest. “Ik wil dat mijn muziek en mijn kunst het gevoel geven dat je iemands dagboek opent – er is een oud kaartje van iets, een citaat, een idee en frustratie en een geheim.”

Cecil Maclaurin Salvant: Ghost Song – Video

Haar muziek is geliefd vanwege het afwijzen van traditionele jazzstandaarden, het omarmen van theater en het ondermijnen van de klassiekers met theatervoorstellingen. Op 21-jarige leeftijd won Salvant de titel van Thelonious Monk International Jazz concurrentie. Haar album “WomanChild” uit 2013 omvatte drie eeuwen Amerikaanse muziek en introduceerde haar charismatische stem en pittige energie aan de wereld. Ze won een Grammy voor Best Jazz Vocal Album voor haar album For One to Love uit 2015, dat inging op de geschiedenis van seksuele politiek en een meer intieme geschiedenis van onbeantwoorde liefde. Vanaf 2018 is The Window verder gestript, waarbij Salvant wordt begeleid door pianist en organist Sullivan Fortner.

Haar nieuwe album, Ghost Song, combineert de geluiden waar ze bekend om staat – jazz, volksdeuntjes en blues – en weeft in een geheel nieuwe, minder zuivere textuur. (Haar gevoeligheid doet denken aan Fiona Apple in Fetch the Bolt Cutters – beide zijn jazzzangers met een onconventionele benadering van hun invloeden.) zegt Salvant. “Ik heb altijd van veldopnames gehouden. Ik heb er veel over nagedacht om het leven om ons heen niet te overstemmen en dat echt in het album op te nemen. We beginnen en eindigen het album met deze opnames die a capella in de kerk zijn. Je kunt de lucht horen.”

“Ik hou ervan om met alleen mijn stem in verschillende geluiden en verschillende combinaties te komen”… Cecil McLaurin-Salvant. Fotografie: Shawn Michael Jones

Het eerste nummer is een verbluffende Wuthering Heights etherische cover van Kate Bush. Laatstgenoemde neemt Salvant het Engelse volkslied The Unquiet Grave op. Ze zijn de sleutel tot dit conceptuele album over liefde, verlies en wat het betekent om te leven. Ze onthult: “Als je ernaar luistert in een aflevering, realiseer je je dat het eerste nummer gerelateerd is aan het laatste.” “Ik wilde beginnen met iemand die wordt achtervolgd door het verleden, en eindigen met een levend persoon die een geest achtervolgt.” Ondanks dat er de afgelopen 12 jaar voornamelijk over liefde is geschreven, hebben recente episodes van door pandemie veroorzaakt isolement de behoefte aan liefde nog duidelijker gemaakt voor Salvant. “Ik denk dat het in grote perioden van eenzaamheid, angst en chaos bijna instinctief wordt om over liefde te praten en liefde te verspreiden en erover te klagen”, zegt ze.

Het is moeilijk voor te stellen dat er nog meer Grammy’s in Salvants manier komen voor Ghost Song – maar het heeft al de laatste albumverificatie gekregen. Ze zegt dat haar ouders “van het album houden”. “Het betekent de wereld voor mij.”

Salvant werd in 1989 in Miami geboren als zoon van een Franse moeder, een basisschoolleraar en een Haïtiaanse vader, die arts is. Haar gezicht licht op als ze over hun steun spreekt. “Mijn ouders zijn erg nieuwsgierig. Ze waarderen vriendelijkheid, nederigheid, intelligentie en vrijgevigheid. Mijn verlangen om muziek na te streven was op de een of andere manier niet minder dan wanneer ik dokter wilde worden.”

Zoektocht is het woord ervoor. Ze begon op vijfjarige leeftijd met pianolessen, zong op achtjarige leeftijd in een kinderkoor en volgde klassieke zanglessen, hoewel ze er, interessant genoeg, aanvankelijk een hekel aan had om het te oefenen. “Ik haatte de piano. Ik wilde de hele tijd stoppen met roken. Ik wil niet. Ik hield van zingen, maar ik was echt passief”, zegt ze openhartig. “Ik geef mezelf nu elke dag een kick als ik eraan denk hoe weinig ik van deze bijles kan krijgen. Dat is een voorrecht! “Ze ontwikkelde haar eigen muzikale training en verbeterde de kracht van haar stem door Céline Dion’s vertolkingen van My Heart Will Go in haar lessen op de basisschool . “De badkamer rinkelde en galmde”, zegt ze. “Ik ging heel hard zingen. Ik hoefde niet eens naar het toilet.”

Pas toen Salvant even afstand nam van de muziek, begon ze jazz serieus te nemen. Ze verhuisde naar Frankrijk om rechten te studeren in Grenoble, terwijl ze ook barok en jazz studeerde in Aix-en-Provence, waar ze leraar Jean-François Bonnel ontmoette. “Hij duwt me elke dag.” De Amerikaanse jazzzangers Betty Carter, Aretha Franklin, Caetano Veloso en Bach zijn vormende figuren, hoewel ze de invloed van popiconen in hun jeugd niet onderschatten: de Backstreet Boys, de Sync en de Spice Girls; Zelfs de Disney-soundtrack. “Ik dacht meer” [all] Het culturele spul dat in de bloedbaan terechtkomt”, zegt ze. “Hoe beïnvloedt dat niet de manier waarop ik zing, de manier waarop ik schrijf?”

Salvant’s Ghost Song-plaat in de begindagen van de pandemie. Nu zijn nieuwe materialen het enige waar ze aan denkt. “Er is zoveel gebeurd sinds we begonnen en sinds we klaar zijn, voelt het gewoon raar”, zegt ze. Het is deze vooruitstrevende mentaliteit, vermoedt ze, die de MacArthur Foundation van Salvant heeft erkend. “MacArthur is een blik in de toekomst”, zegt ze. “Dat is het deel dat het zo spannend maakt, omdat het lijkt alsof het ‘hier’ is.” Wat dan? wat ga je nu doen, wat ga je nu doen?'”

Ghost Song is nu uitgebracht op Nonesuch Records

READ  Actrice Lisa Banes raakte zwaargewond bij een motorongeluk

Shana Sutton

"Internetexpert. Introvert. Verslaafd aan de straat. Koffie-evangelist. Schrijver. Denker. Extreme coma-liefhebbers. Docent".

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Back to top