April 20, 2024

Frankrijk versloeg Nederland na strafschoppen in extra tijd

Hoofdcoach Corinne Diagre van Frankrijk viert feest met spelers na overwinning tijdens de UEFA Women’s Euro 2022 kwartfinale voetbalwedstrijd tussen Frankrijk en Nederland in het New York Stadium in Rotherham op 23 juli 2022.FRANK FIFE/AFP/Getty Images

De Franse verdediger Eve Perisette scoorde een penalty in de extra tijd om Nederland zaterdag met 1-0 te verslaan en voor het eerst tegen Duitsland te spelen in de halve finale van het EK Dames.

Frankrijk, waarvan de laatste drie optredens op het EK in de kwartfinales eindigden, zocht wanhopig naar een opening terwijl de Nederlanders om het doel bleven cirkelen, maar Perisset’s strafschop in de 102e minuut brak uiteindelijk de impasse.

Korin Diagrin’s kant kreeg een penalty nadat Kaditiado Diani was neergehaald door verdediger Dominic Johnson, en Perisset schoot zijn poging in de hoek van het net langs een duikende Daphne van Domselaar, die geweldig was.

“Alle spelers speelden hun rol en we hebben gezien hoe goed het werkte”, zei Diagre. “We hadden graag eerder gescoord, maar we stonden tegenover een ongelooflijke Nederlandse doelman.”

Frankrijk is na Duitsland, Noorwegen en Zweden het vierde land dat de halve finales van een Euro-, Wereldbeker- en Olympisch toernooi voor vrouwen bereikt.

Gastland Engeland speelt dinsdag in de eerste halve finale tegen Zweden en neemt het woensdag op tegen achtvoudig Europees kampioen Duitsland.

Frankrijk scoorde alle acht van hun groepsfasedoelpunten voor de rust, maar ondanks het feit dat Nederland onder niet-aflatende druk stond, slaagde het er in de 90 minuten niet in om een ​​doelpunt te maken.

Zelfs met hun all-time topscorer Vivienne Miedema die terugkeerde naar de line-up na het missen van twee groepsfasewedstrijden vanwege Covid-19, had Oranje gedurende de hele wedstrijd één schot op doel.

Helden van de keeper

De Nederlandse kant van Mark Parsons had ook veel geluk met Van Domselaar, wiens fantastische reddingen de wedstrijd in de extra tijd brachten.

De 22-jarige had een hattrick in de opener tegen Zweden in het 1-1-gelijkspel voordat hij het overnam van de geblesseerde Sari van Wienendel.

Van Domselaar redde een laag schot van Diani in de 15e minuut en krachtige aanvallen van buiten het strafschopgebied van Charlotte Philbolt en Delphine Cascarino in de volgende vijf minuten.

“We hebben alles gegeven. Er was niet één speler met een greintje energie”, aldus Parsons.

“De eerste helft was heel moeilijk, wij waren het niet, maar dankzij Daphne (Van Domselaar) en anderen kwamen we op 0-0. De tweede helft was heel goed, we hoopten op extra tijd, maar we hadden vermoeide lichamen. Ik kan trots zijn op die inspanning

De Fransman Cascarino zocht in de 27e minuut met een inzet de openingstreffer, maar zijn inzet belandde op de paal.

Melvin Mallard dacht uiteindelijk in de 37e de Franse opener te hebben gevonden, maar Stephanie van der Gracht blokkeerde zijn schot op de doellijn.

Een goed gepositioneerde Van der Kraag ging een nieuwe aanval van Grace Gioro blokkeren, die vier minuten later van dichtbij zijn geluk beproefde.

Gioro, die een hattrick scoorde in de Franse toernooi-opener tegen Italië, kon drie minuten voor tijd het doel niet meer van dichtbij vinden.

Maar Frankrijk verdiende de overwinning en toonde hun dominantie met een eindschot van 33-9 met een 11-1 doelpunt.