March 29, 2024

Frankrijk, België winnen WK; Nederlandse aas om te schilderen

PARIJS (AP) – De vier goals van Kylian Mbabane in een 8-0 overwinning op Kazachstan zorgden ervoor dat titelverdediger Frankrijk volgend jaar het WK met België zou bereiken, maar Nederland kon zaterdag niet meedoen na twee late doelpunten.

België versloeg Estland thuis met 3-1.

Na het missen van het afgelopen WK kwam Oranje dankzij doelpunten van Memphis DeBay op een 2-0 voorsprong in Montenegro.

Desalniettemin scoorde Montenegro tweemaal in de laatste acht minuten om er 2-2 van te maken, en met nog twee punten te gaan in een wedstrijd die Turkije en Noorwegen een kans geeft om bovenaan het klassement te komen.

“Ik weet niet wat te zeggen. Ongelooflijk”, zei de Nederlandse kapitein Virgil van Dijk tegen de NOS. “Hoe we in de tweede helft speelden, was lasterlijk.”

Groep d

Frankrijk verhuisde weg van hun gebruikelijke thuisbasis, de State de France, en belandde in het Parc des Princes, waar Mbabane speelde voor Paris Saint-Germain.

Hij werd de eerste Fransman die vier doelpunten scoorde in één wedstrijd sinds Just Fontaine op het WK van 1958.

“Het belangrijkste is om je te kwalificeren, er zijn spelers in ons team die nog nooit in een WK hebben gespeeld”, zei Mbabane, die voor het laatst speelde. “Erin spelen is een droom voor je land.”

32 minuten later scoorde hij zijn eerste internationale hattrick.

Op zaterdag 13 november 2021 vierde Kylian Mbabane uit Parijs het tweede doelpunt van zijn team tijdens de 2022 Groep D Groep D-kwalificaties voor het WK in het Parc des Princes-stadion in Parijs, Frankrijk.

Karim Benzema scoorde zijn eerste doelpunt naast Theo Hernandez, waarna Kingsley Koman hem twee keer knock-out sloeg vanaf de tweede rechterkant met een voorzet in een zeldzame kopbal.

Mbappé herstelde van een teleurstellend EK 2020, waarin hij niet scoorde, en zijn late doelpunt Heeft Frankrijk geholpen de Nations League-finale te winnen Vorige maand. Benzema scoorde ook in dat duel.

De ongeslagen Hernandez sloeg nog een voorzet vanaf links voor nog een assist, terwijl Benzema er met 4-0 op 55 kwam.

Vier minuten later speelde Benzema een zachte één-op-twee met Embape voor zijn tweede doelpunt en zijn 35e voor Frankrijk.

Zijn samenwerking met Mbappé bloeit snel.

“We hebben laten zien dat we een goede verstandhouding hebben en goed met elkaar kunnen opschieten”, zei Benzema. “Persoonlijk kijk ik ernaar uit om weer een WK te spelen (na 2014).”

Adrian Rabiot en Antoine Griezmann scoorden ook 13 van de 58 doelpunten in hetzelfde WK – de beste Fontaine laat voordat Mbabane volgde.

De runner-up gaat de play-offs in en Finland heeft een kans, al wordt het gevolgd door een groter Frankrijk.

De Finnen wonnen met 3-1 in Bosnië en Herzegovina, speelden meer dan 50 minuten, gingen Oekraïne voorbij en speelden met minder spelers om naar de tweede plaats te gaan.

Thuisploeg all-time 60-goal topscorer Edin Dzeko ontbreekt vanwege een blessure.

Groep d

Romelu Lukaku was er niet eerder dan België en hij was herstellende van een lichte blessure, dus Christian Benteke kwam tussenbeide en benadrukte 11 minuten later zijn kant tegen Estland.

Aaron Ramsay had nog drie minuten nodig om Wales met 1-0 op voorsprong te zetten, en Liverpool-verdediger Neko Williams verdubbelde de voorsprong tot 20e.

De penalty van Ramsay liep na rust op 3-0 uit.

Voor België scoorden Yannick Garasco en Thorgen Hazard in de tweede helft, terwijl doelpunten van Ben Davis en Connor Roberts voor een goede nacht zorgden voor Wales – dat België aan de volgende zijde zal houden. Gareth Bale onthult zijn 100e wedstrijd voor Wales

Groep G

Na het verslaan van Gibraltar met 6-0 schoof Turkije op naar de tweede plaats van de Noorse slip en naar de play-offs door doelsaldo.

Senior spits Brooke Yilmas scoorde niet, maar Galatasaray-doelman Halil Dervisoklu – 15 jaar jonger dan hij – scoorde tweemaal.

Noorwegen miste sterspits Erling Holland vanwege een heupblessure en kon Letland bij het gelijkspel niet met 0-0 verslaan.

Deboy’s penalty bracht Nederland op voorsprong in het midden van de eerste helft en hij scoorde 37 internationale doelpunten, waarbij hij de rechtse voorzet van Denzel Dumfries door de achterpaal voor de 54e duwde.

Turkije heeft een kleine voorsprong van +1 op Noorwegen in doelsaldo in de laatste groepsduels van dinsdag, waar scoren belangrijk is.

Noorwegen reist naar Nederland zonder het welvarende Holland en Montenegro als gastland Turkije.

De 10 Europese teamwinnaars zijn Frankrijk, Duitsland, België en Denemarken.

De twee teams die vorig jaar de Nations League-groep wonnen, worden gecombineerd met 10 groepsrunner-ups in de play-offs. De runners-up met zes beste prestaties spelen als eerste op eigen bodem in de halve finales.

FIFA trekt de play-offs op 26 november in Zürich.

De drie winnaars van de play-offfinale op 29 maart zullen de line-up van 13 Europese teams in Qatar vervolledigen.