Euro 2024 Dag Drie: Engeland en Nederland tonen titelreferenties

Engeland opent zondagavond hun Euro 2024-campagne tegen Servië in Gelsenkirchen en wil Italië en Spanje naar een succesvolle start volgen.

Ook ontmoeten Slovenië en Denemarken elkaar in Groep C in Stuttgart, terwijl Nederland het in Hamburg opneemt tegen Polen in hun Groep D-opener.

Hier kijkt PA News naar dag drie van het toernooi.

Harry is er om het te winnen

De mannen van Gareth Southgate zijn klaar om het beter te doen dan het EK 2020, toen de Engelse aanvoerder Harry Kane in de finale thuis op Wembley een hartverscheurende nederlaag leed na strafschoppen tegen Italië.

“We zijn hier om eindelijk te winnen en er is niets beters dan dit voor de natie te doen”, aldus de aanvaller van Bayern München.

“We weten hoe moeilijk het was om de vorige keer de finale te bereiken en als we het opnieuw willen doen, moeten we het opnieuw doen – en een stap verder.

“We hebben een goede kans, er ligt nog veel hard werk voor ons, maar die kans is er en ik kijk er naar uit om die waar te maken.”

VvD vol Nederlandse moed

De Nederlandse aanvoerder Virgil van Dijk gelooft dat zijn team mee kan doen aan het EK van 2024.

Oranje-baas Ronald Koeman won als speler in 1988 het EK met Marco van Basten en Ruud Gullit.

En Liverpool-verdediger Van Dijk heeft alle vertrouwen in de huidige generatie voorafgaand aan de Groep D-opener tegen Polen in het Volksparkstadion, die het zonder de geblesseerde talisman Robert Lewandowski zal stellen.

“Er zijn uiteraard goede teams zoals Frankrijk, Duitsland, Portugal en Engeland, maar in een toernooi denk ik dat het compleet anders zal zijn”, aldus Van Dijk.

“Hopelijk kunnen we ons best doen en daar zijn. Dat is het doel en daar gaan we voor vechten.”

De Azzurri kwamen terug na een trage start

Nedim Bajrami vestigde een nieuw record voor het snelste doelpunt in de geschiedenis van de competitie toen hij Albanië zaterdag in een schokkende voorsprong van 23 seconden schoot in hun Groep B-opener tegen de titelverdediger.

Italië kwam echter al snel weer op gelijke hoogte met een schitterende kopbal van verdediger Alessandro Bastoni.

Niccolò Parella draaide het duel na 16 minuten om met een slag van twintig meter.

De ploeg van Luciano Spalletti nam de controle over en had meer kunnen scoren dankzij uitstekende reddingen van Brentford-keeper Thomas Strakosha.

Spanje is een vroege referentie

Spanje kende hun Groep B-campagne indrukwekkend met een 3-0 overwinning op Kroatië in Berlijn.

Aanvoerder Alvaro Morata zette La Roja na 29 minuten op weg met een lage finish, Fabian Ruiz verdubbelde al snel de voorsprong en Dani Carvajal voegde van dichtbij een derde toe in de blessuretijd van de eerste helft.

Naast een ellendige middag voor Kroatië werd een laat doelpunt van invaller Bruno Petkovic afgekeurd vanwege een overtreding toen hij een voorzet binnengaf nadat zijn aanvankelijke strafschop was gered.

Zwitserse start als een uurwerk

Kwadwo Dua scoorde zijn eerste doelpunt voor Zwitserland in een 3-1 overwinning op Hongarije in Keulen, terwijl de mannen van Murat Yakin hun Groep A-campagne voortzetten.

De aanvaller van Ludogorets-Rosgrad – die slechts 45 minuten voor het nationale team had gespeeld voorafgaand aan zijn verrassende opname – ging na 12 minuten naar huis na de rekenliniaal van Michael Abischer, die uiteindelijk werd bevestigd door de VAR.

Ebischer verdubbelde de voorsprong van Zwitserland met een felle aanval vlak voor rust, en hoewel Hongarije in de tweede helft de achterstand verkleinde via de kopbal van Barnabas Varga, bezegelde invaller Briel Mbolo de overwinning in blessuretijd.