September 20, 2024

Elzinga eindigde als zesde tijdens de thuisGP in Nederland

Rick Elzinga van Monster Energy Yamaha Factory MX2 eindigde als zesde in het algemeen klassement op weg naar ronde 16 van het MX2 Wereldkampioenschap 2024 tijdens zijn thuis GP in Nederland. De Nederlander betrad het veld in beide races, eindigde als zesde in race één en klom op naar vijfde in race twee. Elzinga's teamgenoot Carlis Reisulis werd zevende in de openingsrace en sloot daarmee een sterk weekend af voor de Let. Helaas zorgde een vroeg incident in de tweede race ervoor dat hij niet meer kon meedoen en eindigde hij als 15e algemeen.

Op het ruige, stoere en technische zandcircuit van Arnhem in Nederland werd voor de tweede keer de Nederlandse GP gehouden. Omdat beide jongeren extreem competitief waren op het zand – Elzinga stond drie weken geleden tweede op het podium in Lomel, België – hadden ze er allebei alle vertrouwen in indruk te maken. De mid-pack start weerhield hen er echter van om hun capaciteiten volledig te laten zien in ronde 16 van de MXGP.

Elzinga's resultaten tijdens zijn thuis GP waren niet waar hij op had gehoopt, maar zijn race- en zinderende tempo waren volledig te zien in Nederland. In Race Eén zorgde een harde aanval ervoor dat hij met nog een paar ronden te gaan vijfde werd, totdat Camden McClellan hem terugduwde naar de zesde plaats. Elzinga lag in de laatste ronde vijfde, maar een renner op de ronde remde hem af, waardoor McClellan hem kon passeren. De Yamaha YZ250FM-racer hield zijn jongere teamgenoot Reisulis tegen en kwam als zesde over de finish.

Een midpack-start in race twee gaf Elzinga genoeg om aan te werken. Hoewel hij binnen twee ronden in de top 10 stond, begon hij de top vijf rijders te achtervolgen. Ronde na ronde sloot de 21-jarige net geen verdere vooruitgang met een rondeblessure vier ronden voorbij Sacha Konen. Elzinga eindigde als zesde overall en blijft zesde in het MX2-kampioenschap.

Voor Reisulis was het een gemengd raceweekend. Nadat hij in de ochtendopwarmsessie de derde snelste tijd had neergezet, stuwde dat momentum Elzinga naar de zevende plaats in Race Eén, in de hoop op een sterk algemeen resultaat. Gefrustreerd eindigde het weekend van Reisulis voortijdig in de tweede race toen hij crashte en een concurrent op zijn motor belandde, waardoor hij te beschadigd raakte om opnieuw aan de race deel te nemen. Met nog vier ronden te gaan staat Reisulis 17e in het klassement van het MX2 Wereldkampioenschap.

Naast Elzinga en Reisulis in Arnhem is Ivano van Erb van het VRT Yamaha Official EMX250 Team. Een week nadat hij de EMX250 overall in Zweden had behaald, schetste Van Erb zijn duidelijke potentieel om als 11e overall te eindigen met een 16-8.

Vanuit het diepe zand van Nederland vertrekt het team volgend weekend naar de hardback van Fraunfeld in Zwitserland voor ronde 17 van het MX2 Wereldkampioenschap op 24-25 augustus.

Klik hier voor alle uitslagen van de MXGP van Nederland.

Rik Elzinga

6e MXGP van Nederland, 31 punten

6e MX2-kampioenschapsklassement, 492 punten

“Vandaag is een goede dag. Mijn tempo was goed, maar een slechte start kostte me in beide races. Eerst gebruikte ik veel energie om de top vijf te bereiken, maar ik bleef pushen. Ik zakte halverwege de race naar de zesde plaats en klom in de laatste ronde naar de vijfde plaats, maar ik werd opgehouden door een ronderijder en eindigde als zesde. Race twee was vergelijkbaar. Een slechte start, maar de top vijf lag heel ver voor tegen de tijd dat ik zesde werd, hoewel ik op het einde K de Wolff sloot, maar hij leek een probleem te hebben. Dus zesde overall, en nu is het aan Zwitserland.

Carlisle Reisulis

15e MXGP van Nederland, 14 punten

17e MX2-kampioenschapsklassement, 140 punten

“Ik heb gemengde gevoelens dit weekend. Tijdens de warming-up vanochtend voelde ik me heel goed op de motor en had ik vertrouwen in de races. Mijn start in de eerste race was niet zo slecht, maar ik had al vroeg in de race moeten aanvallen. maar mijn tempo was goed en ik eindigde als zevende. In race twee knipte ik het starthek een beetje, dus mijn start was niet zo geweldig, en toen crashte ik, maar helaas was het te beschadigd om de race uit te rijden. , maar het gaat goed met mij en ik kijk uit naar volgend weekend.