March 29, 2024

Dumfries overtreft late goal en bezorgt Nederland met 3-2 zege op Oekraïne

Door Mike Corder, The Canadian Press op 13 juni 2021.

AMSTERDAM – Denzel Dumfries maakte een eerdere fout goed met een kopbal in de 85e minuut winnaar op zondag, waardoor Nederland een 3-2 overwinning op Oekraïne op het EK opleverde.

Dumfries miste een open kopbal in de eerste helft, maar draaide zich om toen het team het het meest nodig had en kopte een voorzet van Nathan Ake binnen enkele minuten nadat zijn ploeg een voorsprong van twee doelpunten had verspeeld.

De Nederlanders speelden in hun eerste grote voetbaltoernooi in zeven jaar. De laatste keer was op het WK 2014 in Brazilië, toen ze de halve finales bereikten.

Georginio Wijnaldum zette de Europese kampioenen van 1988 in de 52e minuut op voorsprong, terwijl Woot Wijhurst er in de 59e minuut 2-0 van maakte.

Maar Oekraïne-aanvoerder Andriy Yarmolenko krulde Martin Stecklenburg in de 75e minuut en Roman Yaremchuk schoot voor Wighurst en scoorde vier minuten later met een vrije trap vanaf links.

Oekraïne, dat voor de derde keer op het EK speelde, won slechts één wedstrijd en kwam nooit uit de groepsfase.

Ongeveer 16.000 fans, die allemaal een negatieve COVID-19-test moesten laten zien om mee te doen, zagen Nederland de wedstrijd domineren in de Johan Cruijff Arena tot de onverwachte terugkeer van Oekraïne.

Daarna speelt Nederland donderdag tegen Oostenrijk, terwijl Oekraïne in Boekarest Noord-Macedonië speelt. Oostenrijk versloeg Noord-Macedonië met 3-1 in een eerdere wedstrijd in de derde groep.