September 20, 2024

Duitsland verslaat India en neemt het op tegen Nederland in de hockeyfinale – Sport

Parijs – Het Nederlandse team, dat op de eerste plaats ter wereld staat, zal het opnemen tegen zijn Duitse tegenhanger in de finale van de hockeycompetitie voor mannen op de Olympische Spelen die momenteel in Parijs worden gehouden, na het behalen van twee contrasterende overwinningen in de halve finales op dinsdag.

Duitsland boekte een 3-2 overwinning op India nadat Marko Miltkow het winnende doelpunt scoorde door de bal zes minuten voor tijd over veteraan-doelman BR Sreejesh te tillen.

Duitsland bereikte voor het laatst de finale in Londen in 2012 toen het de gouden medaille won en nu tegen Nederland speelt, dat in hun twee knock-outwedstrijden geen enkel doelpunt tegen kreeg.

India, dat terugkeerde naar de wedstrijd om de bronzen medaille – tegen Spanje – na Duitsland in Tokio op de derde plaats te hebben verslagen, zal nog eens vier jaar moeten wachten voordat er een einde komt aan de droogte van de gouden medaille sinds 1980.

Eerder op dinsdag won Nederland in de halve finales makkelijker van Spanje met 4-0, vergeleken met de overwinning in de groepsfase, toen het land moest terugvechten na een achterstand van twee doelpunten.

Het Nederlandse nationale team zal deelnemen aan de eerste Olympische finale sinds de Olympische Spelen van 2012 in Londen, in een poging een einde te maken aan de 24 jaar durende droogte van de gouden medaille.

Spanje, dat in de wedstrijd in Groep A met 5-3 verloor van Nederland, krijgt in de wedstrijd om het brons voor het eerst sinds 2008 de kans om voor een medaille te strijden.

De Nederlandse verdediger Jeb Janssen opende de score vanaf de strafschopstip in de 12e minuut nadat doelman Luis Calzado de benen van spits Tipp Houdemakers onder zijn voeten schopte toen hij de bal probeerde te bereiken.

Aanvoerder Thierry Brinkmann scoorde het tweede doelpunt in de 20e minuut nadat hij een rebound had opgevangen van de stick van de Spaanse verdediger Ignacio Rodriguez en de bal in het net schoot, waarmee hij zijn eerste doelpunt in het toernooi van Parijs scoorde.

Het scoren ging door in de eerste minuten van het derde kwart, toen spits Thijs van Dam de bal vanuit een grote ruimte in de cirkel in het doel schoot nadat twee Spaanse verdedigers met elkaar in botsing kwamen terwijl ze probeerden een diepe pass van de Nederlandse aanvoerder te vangen.

In de 50e minuut slaagde spits Doku Telgenkamp erin het vierde doelpunt voor Oranje te scoren.