July 1, 2024

Dominantie bevestigen: Francesco Bagnaia leidt de Nederlandse MotoGP-training

Francesco Bagnaia liet zijn dominantie gelden op de openingsdag van de Nederlandse MotoGP Grand Prix. Hij leidde vanmiddag de training in Assen, net als vanochtend in de eerste vrije training.

Jorge Martín (Prema Pramac/Ducati) was de sessieleider, 0,062 seconden voorsprong op Raul Fernandez (Trackhouse Racing/Aprilia), met Maverick Viñales (Aprilia) op de derde plaats. Fernandes nam vervolgens de leiding, met Bagnaia (Ducati) op ​​de tweede plaats, 0,070 seconden achter hem. De prestaties van Vinales verbeterden om de derde plaats te behouden.

Kort daarna stond Martin weer bovenaan het klassement, terwijl Bagnaia tweede werd met 0,035 seconden achterstand. Fernandez zakte naar de vierde plaats en passeerde Marc Marquez (Grezini/Ducati), die later de derde plaats verloor aan zijn broer Alex.

Tijdens het eerste kwartier verzekerde Bagnaia zich van de eerste plaats, terwijl Viñales tegelijkertijd naar de tweede plaats klom. De top drie was slechts 0,057 seconden van elkaar gescheiden. Martin werd tweede, voor Viñales, die soms achter Pedro Acosta (Red Bull GasGas Tech3/KTM) zat.

De top drie posities bleven hetzelfde, maar er vonden verschillende veranderingen plaats toen de rijders hun tijden verbeterden in de eerste helft van de sessie, waarbij Brad Binder (Red Bull KTM) als vierde eindigde en later terugviel naar de vijfde plaats toen Fabio Di Giannantonio (Pertamina) won Enduro (VR46/Ducati) naar de derde plaats en Alex Marquez naar de vijfde plaats.

De tijden bleven dalen en Marc Márquez schoof op naar de tweede plaats en werd met nog twintig minuten te gaan Banja's belangrijkste achtervolger. De Spanjaard kon Bania kort inhalen, maar Bania herwon al snel de leiding. Op dit punt steeg Enea Bastianini (Ducati) naar de derde plaats.

De laatste minuten waren hectisch, waarbij een crash waarbij Bastianini betrokken was, ervoor zorgde dat sommige rijders snelle ronden verloren. Bagnaia bleef ongeslagen en eindigde op pole position met een rondetijd van 1 minuut en 31.340 seconden. Vinales kwam op de tweede plaats, 0,065 seconden achterstand, terwijl Alex Marquez op de derde plaats eindigde, 0,255 seconden achterstand. Aleix Espargaro (Aprilia) en Martin completeerden de top vijf.

De race van Espargaró eindigde in een ongeval waarbij opnieuw enkele rijders werden getroffen van wie de sessies werden afgelast. Marc Marquez eindigde als zesde, Binder als zevende, Bastianini achtste en Fernandes als negende, en Franco Morbidelli (Prima Pramac/Ducati) completeerde de top tien en stelde daarmee de onmiddellijke laatste plaats veilig in de tweede kwalificatie.

Op de 11e plaats miste Fabio Quartararo (Monster Energy Yamaha) dat doel met slechts 0,041 seconden. Andere renners die de eerste sectie zullen moeten passeren zijn teamgenoot Alex Rins (14e) en rookie Acosta (15e).