April 19, 2024

De Verenigde Staten versloegen Nederland in de PK’s en staan ​​in de halve finale tegenover Canada

YOKOKAMA, Japan (AP) – De Verenigde Staten zijn doorgegaan naar de halve finales van de 4-2 Olympische Spelen voor vrouwen na een 2-2 gelijkspel met Nederland op vrijdag nadat Megan Robinho de penalty had gewijzigd in de shootout.

De Amerikaanse doelman Alyssa Nehar stopte Vivian Midema’s openingspoging in de shootout, waarna Robinho een schot van Anik Nuven voor zijn penalty redde.

Nadat Robinho had gescoord, wendde ze zich tot haar teamgenoten, vouwde haar armen en glimlachte triomfantelijk.

Later maakte ze grapjes over de druk.

“Ik probeer kalm te blijven. Ik zeg altijd tegen mezelf: ‘Het ergste dat kan gebeuren, is dat je alles verliest’, lachte ze.

Maidema scoorde twee doelpunten tijdens de controle van Nederland en kreeg 10 doelpunten voor de wedstrijd – een Olympisch record.

Maidema zette Nederland in de 18e minuut op voorsprong, maar de Amerikanen maakten gelijk toen Sam Mavis een doelpunt scoorde op de 28e bal van Lynn Williams. Williams gaf de Amerikanen de leiding op de 31e.

Maidema, die in zijn 100e wedstrijd voor Nederland speelde, was 2-2 in de 54e wedstrijd. Nehru stopte de penalty van Lee Martens in de 81e minuut en de wedstrijd ging de verlenging in.

“Ik voelde me geweldig. Ik had de penalty in de wedstrijd moeten nemen”, zei Maidema. Maar het is leven. Het is voetbal en ik wil vooruit. ”

Nahor was net zo cool als tijdens de wedstrijd, hij bagatelliseerde zijn eigen prestaties terwijl hij zijn teamgenoten complimenteerde.

“Het team bleef 90 minuten, 120 minuten pushen en we hoopten dat we een manier zouden vinden om dat te doen,” zei Neher. “Vier spelers zijn er trots op dat ze hun vier penalty’s hebben gescoord om door te gaan naar 4-uit-4. Dat is enorm.”

De Verenigde Staten staan ​​maandag in Kashima tegenover Canada. De Canadezen gingen door naar de halve finale met 4-3 na strafschoppen zonder score tegen Brazilië in Riffu.

De Amerikanen gingen voor de vijfde keer in een grote wedstrijd tot shootout over. Bij de laatste Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro werden de Verenigde Staten in de kwartfinales uitgeschakeld door Zweden.

De wedstrijd van vrijdag in het International Stadium bracht de twee teams samen die twee jaar geleden in de WK-finale in Frankrijk speelden. De Amerikaanse vrouwen wonnen met 2-0 en toen scandeerde het publiek “Equal pay!” Ter ondersteuning van de juridische strijd van het team voor gelijkheid met het nationale herenteam.

De Amerikaanse coach Vladko Antonowski zat op de bank bij de start van zijn opstelling voor de wedstrijd van vrijdag, met Robinho, Alex Morgan, Kristen Press en Rose Lovelle.

Moeilijk spel was de laatste hindernis voor de Verenigde Staten, vooral in ongebruikelijke competities. De doorgaans sterke Amerikanen verloren met 3-0 van Zweden voordat ze Nieuw-Zeeland met 6-1 versloegen. Ze gingen toen door naar de knock-outronde na een 0-0 gelijkspel met Australië.

De Verenigde Staten zijn sinds 2017 niet meer gesloten.

Nederland brak ondertussen het Olympisch record met 21 doelpunten in de groepsfase – het verbreken van de vorige 16 van de Verenigde Staten in 2012.

Maidema, die uitkomt voor de Engelse club Arsenal, is pas 25 jaar en nu al topscorer aller tijden van Nederland met 84 goals in 100 optredens. Topscorer in de Women’s Super League in Engeland.

De Verenigde Staten speelden in november ook in Nederland in Preda en wonnen met 2-0. De Amerikanen hadden niet verloren in 44 opeenvolgende wedstrijden voordat ze op de Spelen van Tokio verloren van Zweden.

In Rifu stopte de Canadese doelman Stephanie Lape de poging van Rafael en werd ze door haar teamgenoten opgejaagd. Canada heeft bij de laatste twee Olympische Spelen bronzen medailles gewonnen.

Australië ging door naar de halve finales en versloeg Groot-Brittannië met 4-3 in de extra tijd in Kashima. Modildas neemt het op tegen Zweden en versloeg Japan met 3-1 in Saitama.