October 17, 2024

De Nederlandse wielrenner Lavriesen wint een recordgelijke 14e wereldtitel

Vandaag, woensdag, won de Nederlandse wielrenner Harry Lavresen zijn 14e titel in het Wereldkampioenschap baanwielrennen na het winnen van de teamsprintrace, waarmee hij het record van de Fransman Arnaud Tournant evenaarde.

De 27-jarige, vijfvoudig Olympisch kampioen, zal tussen nu en het einde van het toernooi in Denemarken veel kansen hebben om het record te behalen.

Donderdag rijdt hij de keirin, op vrijdag de tijdrit en op zondag de individuele sprint.

Met Geoffrey Hoogland en Roy van den Berg domineerde Nederland woensdag Australië in de finale, terwijl Japan Groot-Brittannië versloeg in de bronzen medaillewedstrijd.

Lavreysen heeft nu zes teamsprinttitels, vijf individuele titels en drie keirintitels.

Tornant won tussen 1997 en 2008 negen wereldtitels in de teamsprint, één in de individuele race en vier in de tijdrit.

Lavresen heeft in vijf jaar tijd een indrukwekkend record opgebouwd, waaronder een hattrick (individuele en teamsprint, keirin) op de Olympische Spelen in Parijs in augustus, en werd daarmee de meest succesvolle Nederlandse atleet in de geschiedenis van de Zomerspelen.

In de damescompetitie domineerde Groot-Brittannië de snelheidsrace, versloeg Nederland en won de bronzen medaille voor Australië.

De Nederlandse loopster Lorena Wiebs, die in 2024 met 22 overwinningen het kampioenschap bereikte, pakte haar eerste wereldtitel in nul.

Wipes versloeg de Amerikaanse Jennifer Valiente, terwijl de Nieuw-Zeelander Allie Wollaston de bronzen medaille pakte.