September 22, 2024

De Montreal Alouettes gaan naar de Grey Cup

toronto –

Marc-Antoine Decoy en Capion Into beantwoordden onderscheppingen voor touchdowns toen de Montreal Alouettes afgelopen zaterdag de Toronto Argonauts met 38-17 verbijsterden in East Division II-actie.

De uitmuntende verdediging van Montreal zorgde voor negen doelpunten, wat leidde tot 21 punten. Dat omvatte vier onderscheppingen van Chad Kelly uit Toronto, die zijn eerste play-offstart in zijn carrière maakte en ook tweemaal werd gestopt in situaties met weinig handen en een onhandige poging verloor.

Toronto draaide de bal vier keer om bij downs.

Kelly, de kandidaat voor Eastern Conference Speler van het Jaar, werd driemaal onderschept in de derde periode, en Ento gaf de laatste 22 yards terug voor een TD om 9:13, waardoor Montreal met 24-3 op voorsprong kwam.

Later in het kwartaal joeg het BMO Field-publiek van 26.620 mensen – het grootste publiek voor een Argos-wedstrijd sinds ze daar in 2016 naartoe verhuisden – de aanval buiten het veld uit.

Dequoy had in het eerste kwartaal een TD-rendement van 101 meter. Montreal bereikte de eerste Grey Cup sinds het winnen van opeenvolgende titels (2009-10) en zal volgend weekend op Tim Hortons Field tegenover de Winnipeg Blue Bombers of de BC Lions staan.

Cameron Dukes maakte een TD-run van één meter op 4:43 van de vierde, waardoor Toronto binnen 24-10 kwam. Maar James Letcher Jr. gaf de daaropvolgende aftrap 105 yards terug voor een touchdown – zijn derde kickoff-return van het seizoen – om 5:19.

Kelly, een East Conference Outstanding Player-kandidaat, vond DaVaris Daniels voor een TD-aanval van 64 meter om 6:43 uur. Dat bracht de voorsprong van Montreal terug naar 31-17.

Het was de tweede indrukwekkende prestatie op rij van de verdediging van Montreal, die geen touchdown toestond in de 27-12 overwinning in de halve finale van de Eastern Conference afgelopen weekend op de Hamilton Tiger-Cats. De Alouettes speelden in de reguliere competitie met 0-3 gelijk tegen Toronto, maar hebben niet meer verloren sinds een tegenslag van 23-20 tegen de Argos op 15 september, een periode die nu zeven wedstrijden beslaat.

Kelly genoot van een recordcampagne in ’23, zijn eerste sinds hij in Toronto begon. Hij won 15 van de 16 starts en leidde de Argos naar een franchise-beste 16-2 record, waarmee hij ook het record van één seizoen voor overwinningen in de competitie evenaarde.

In augustus tekende Kelly een verlenging van drie jaar ter waarde van $ 1,865 miljoen, waarmee hij de best betaalde speler in de competitie werd.

Edmonton was 16-2 in 1989, maar verloor de finale van de Western Conference van Saskatchewan, dat vervolgens de Grey Cup won.

Montreal Alouettes verdedigingslijnwachter Mustafa Johnson (94) tackelt Toronto Argonauts linebacker Chad Kelly (12) tijdens het joggen tijdens de tweede helft van de finale van de CFL East Division in Toronto, zaterdag 11 november 2023. De Canadese pers/Frank Gunn

Kelly’s winstpercentage van 93,8 was het beste ooit voor een speler met minimaal 14 starts. Kelly voltooide 270 van de 394 passes (68,5 procent) voor 4.123 yards met 23 TD’s en 12 onderscheppingen terwijl ze 248 yards en acht TD’s rende – een gedeelde tweede plaats in de CFL.

De aanval van Toronto leidde de CFL ook met de minste omzet (27) en was gelijk voor de minste onderscheppingen (15). De Argos gingen het duel van zaterdag in met een 9-0 ‘record’ thuis (één overwinning kwam in Halifax) en 10-0 in de East Division.

Tyler Snead en Jeschron Antwi hadden opnieuw een touchdown-run voor Montreal. David Cote voegde vijf conversies en een velddoelpunt toe.

Toronto’s Boris Bedi sloeg twee balverlies en een velddoelpunt.

Cody Fajardo’s TD-pass van acht meter naar Snead op 5:13 van de derde – ondanks krappe dekking van Toronto-veiligheid Royce Metchie – zorgde ervoor dat Montreal een voorsprong van 17-3 kreeg. Dat kwam nadat een onnodige strafschop voor Sean Oakman na een Cote-velddoelpunt de Als een primeur op de zevenmeterlijn van Toronto opleverde.

De touchdown werd veroorzaakt door een onderschepping van Reggie Stubblefield.

Montreal stond tijdens de rust met 10-3 voor, omdat de verdediging verantwoordelijk was voor de enige TD. De eenheid stopte Kelly ook tweemaal op de derde plaats, ondanks dat de Dukes doorgaans Toronto’s quarterback op korte afstand waren.

Ondanks dat Toronto consequent een geweldige veldpositie had en 174 netto yards vergaarde, kreeg de aanval de bal vier keer tegen (twee touchdowns, een onderschepping en een onhandige poging).

De verdediging van de Argonauten deed zijn deel met vijf zakken in de eerste helft (drie van Oakman, twee van Reggie Barlow) en een onderschepping.

De aanval van Toronto begon slim en reed naar de zevenmeterlijn van Montreal. Maar Dekoy gaf Kelly’s pass terug naar Tommy Nield op 101 yards om 3:03 van de eerste.

Beede’s velddoelpunt van 45 meter op 6:26 van de tweede helft bracht de voorsprong van Montreal terug naar 7-3. Maar Cote’s 46-yard boot om 9:08 brengt de Alouettes op een 10-3 voorsprong.

Dit rapport van The Canadian Press werd voor het eerst gepubliceerd op 11 november 2023.