September 14, 2024

De geweldige Norris verrast Verstappen en wint de Nederlandse Grand Prix – Sport

Sport

Lando Norris van McLaren heeft zondag de Grand Prix van Nederland gewonnen.

Zandvoort (Nederland) (AFP) – McLaren-coureur Lando Norris heeft zondag een grote overwinning behaald in de Nederlandse Grand Prix, na een briljante prestatie die fanfavoriete coureur Max Verstappen zijn eerste verlies ooit voor zijn fans bezorgde.

De Britse coureur behaalde zijn tweede overwinning in zijn carrière na de overwinning in Miami afgelopen mei, waardoor het gat tussen hem en Verstappen in het Wereldkampioenschap werd verkleind tot 70 punten, terwijl de Nederlander op de tweede plaats eindigde.

Ondanks de sterke aanmoediging van het drukke circuit van Zandvoort, kon Verstappen niet genoeg van het vermogen van zijn Red Bull benutten om te concurreren met de onlangs bijgewerkte auto van McLaren, die begon te lijken op de te verslaan auto in de Formule 1.

“Het voelt geweldig”, zei Norris, die ook een punt kreeg voor de snelste ronde. “Het tempo was erg sterk en de auto was ongelooflijk vandaag.”

De start was cruciaal en er rezen vragen over het startvermogen van Norris, aangezien hij er dit seizoen drie keer niet in is geslaagd om de pole position in de eerste ronde om te zetten in een voorsprong.

Opnieuw was Norris langzaam aan het begin van de race, waardoor Verstappen zijn rivalen aan de buitenkant kon inhalen, onder luid gejuich van het publiek, dat hun rivaal in de tweede ronde met 0,9 seconden voorsprong zag.

Dankzij de snelle start slaagde Verstappen er in de tweede ronde in om de snelste ronde neer te zetten, waardoor er een duidelijk verschil ontstond tussen hem en de McLaren van Norris.

Maar de McLaren was het hele weekend de snelste auto in de paddock geweest en Norris begon langzaam maar zeker de voorsprong van Verstappen weg te werken.

In ronde 17 van 72 ronden lag Norris slechts enkele tienden van een seconde achter Verstappen, die op zijn teamradio klaagde over het gebrek aan grip van zijn banden.

“Ik kan niet sneller”

Norris passeerde hem na één ronde vanaf de buitenkant van het circuit in de eerste bocht, Verstappen kon hem niet voorkomen en viel snel terug.

“Ik kan niet sneller gaan. De auto reageert niet op mijn input”, zei Verstappen tegen zijn ingenieurs terwijl Norris de voorsprong uitbreidde tot meer dan vier seconden.

In ronde 25 besloot Verstappen dat het genoeg was en dat hij een nieuwe set banden nodig had.

Norris stopte vervolgens in de pit en zijn team deed er 0,6 seconden langer over dan Red Bull om te stoppen.

Norris kwam echter vijf seconden voorsprong op zijn rivaal uit beide stops en reed onmiddellijk de snelste ronde van de race op zijn nieuwe set banden.

In ronde 40 had Norris zijn voorsprong op de drievoudig kampioen uitgebreid tot ruim tien seconden, en hij moest gewoon uit de problemen blijven om de overwinning te pakken.

Norris wist uiteindelijk de overwinning te behalen met een marge van 22,896 seconden, terwijl Ferrari-coureur Charles Leclerc zijn McLaren-teamgenoot Oscar Piastri beter wist te verslaan en na een spannende strijd de derde plaats op het podium claimde.

Sergio Perez, de tweede coureur van Red Bull, eindigde als zesde, waardoor het gat in het constructeurskampioenschap ook kleiner werd van 42 punten naar 30 punten.

“Ik zou niet zeggen dat de race perfect was vanwege de eerste ronde, maar daarna was het prachtig”, zei Norris.

“Ik verwachtte dat Max zou gaan pushen en een klein gaatje zou krijgen, maar dat gebeurde nooit. Vanaf dat moment wist ik dat we een goed gevecht zouden krijgen”, voegde Norris eraan toe.

“Maar het leek alsof hij steeds langzamer ging rijden. En mijn snelheid werd steeds beter. Het gevoel in de auto was dus geweldig. Vooral toen ik hem passeerde, voelde het goed.”

Het Formule 1-circus verhuist nu komend weekend naar het beroemde circuit van Monza in Italië, in de 16e ronde van 24 races, waarbij iedereen achter Verstappen aan zit.

Verstappen heeft geen grote prijs gewonnen sinds Barcelona in juni, zijn langste afwezigheid sinds 2020, en hoewel het nog te vroeg is om over paniekaanvallen bij Red Bull te praten, heeft het Nederlandse weekend wellicht enige reden tot bezorgdheid gegeven.

“Je probeert altijd het beste te doen en we hadden een goede start”, zei Verstappen. “We hebben vandaag alles geprobeerd, maar gedurende de hele race was het duidelijk dat we niet snel genoeg waren, dus ik probeerde vandaag tweede te worden.”

'; var i = Math.floor(r_text.length * Math.random()); document.write(r_tekst[i]);