September 28, 2024

De Canadezen namen de hoepelmedaille mee naar huis met een indrukwekkende overwinning op de Nederlanders

Patrick Anderson, die 20 punten en 20 rebounds had, leidde het Canadese rolstoelbasketbalteam dinsdag naar een overwinning van 79-67 op Nederland, waarmee hij een plek verdiende in de medaillewedstrijden op de Paralympische Spelen in Parijs.

Nicola Johnsen (Regina, Sask.) scoorde 16 punten en Tyler Miller (Kitchener, Ont.) voegde er 10 toe terwijl hij alle 40 minuten speelde en leidde Rood en Wit naar hun eerste Paralympische halve finale sinds 2012, in Londen.

Robin Bojnewisch had 17 punten en 12 assists voor de Nederlanders, terwijl Mindel Op den Oorth met 18 punten voorop ging bij een verliezende poging.

“Alles ging goed vandaag”, vertelde Anderson aan Rolstoelbasketbal Canada. “Het begon in de eerste helft toen jongens de open ruimte betreden en springers als Tyler, Vincent Dallaire en Chad Gassman raakten.

“Toen hielden we onze voet op het gaspedaal, en toen het op het traject krap werd, hield Nick de motor vast. Ik draaide mijn wielen een beetje en keek naar de klok, en Nick kwam op een bijzondere manier op ons af.

Bogencic maakte zijn aanwezigheid al vroeg in deze wedstrijd voelbaar voor Oranje, want hij had zeven punten en twee assists in het eerste kwart en bezorgde Nederland na de eerste tien speelminuten een voorsprong van 19-18.

Canada stond in het tweede kwart met één kop achter, toen de aanval begon te rollen – het frame begon met een run van 10-2 om een ​​voorsprong van zeven punten te openen.

Door een goed gespreide aanval tussen de bankgroep van Miller, Chad Gassman en Nicola Johnsen versloegen de Canadiens hun tegenstander met 26-10 in die 10 minuten, waardoor ze in de rust een voorsprong van 44-29 namen.

Door vuile problemen kon Nederland weer in de wedstrijd komen en in het derde kwart een paar driepunters omzetten om de achterstand terug te brengen tot negen punten.

Dat was echter zo dichtbij als het Nederlandse team in beeld kon komen, want Andersson hielp Canada de voorsprong uit te breiden en de stand op 65-51 te brengen in de slotfase van de laatste 10 minuten.

De beste prestatie van Nederland kwam in het vierde kwartaal, waar ze op een 10-0 run kwam, gevolgd door twee opeenvolgende baskets van Bojnowich, waardoor er een wedstrijd van zes punten ontstond met nog 2:24 te gaan.

Canada wist twee grote baskets te bemachtigen van Johnsen en Miller om Nederland buiten bereik te brengen en de overwinning veilig te stellen.

Alle negen Canucks die aan de wedstrijd deelnamen, scoorden, en de efficiënte ploeg scoorde een toernooi-beste 64 procent van het veld en scoorde voor de tweede keer in hun Paralympische carrière van 2024 meer dan 70 punten.

De wedstrijden in de halve finales staan ​​donderdag op het programma in Parijs, in de Bercy Arena.