September 9, 2024

De Canadese Summer McIntosh wint de gouden medaille op de 400 meter individuele wisselslag voor dames

De Canadese zwemster Summer McIntosh claimde de eerste gouden medaille van haar net begonnen carrière met een verpletterende overwinning op de 400 meter individuele wisselslag op de Olympische Spelen in Parijs.

De 17-jarige McIntosh claimde de eerste medaille uit haar carrière op de openingsavond van het zwemmen en pakte zilver op de 400 meter vrije slag achter Ariarne Titmus – en voor Katie Ledecky.

Nu heeft Macintosh de beste kleuren ooit.

“Ik probeer elk evenement individueel te bekijken en gewoon mijn werk te doen, maar de start voor mij – op het podium komen – is absoluut een geweldige manier om te beginnen”, zei McIntosh. “Je probeert steeds beter en beter te worden.”

Kijk hoe McIntosh de eerste Canadese vrouw wordt die de individuele 400 meter wisselslag wint op de Olympische Spelen:

Zwemmer Summer McIntosh wint haar eerste Olympische gouden medaille

Toronto's Summer McIntosh won de eerste Olympische gouden medaille uit haar carrière in Parijs 2024, en werd ook de eerste Canadese zwemster die de Olympische individuele wisselslag van 400 meter won.

Ze voerde het tempo hard op tijdens de slopende eerste helft van de race – de vlinderslag en de rugslag – om iedereen achter zich te laten, behalve de Amerikaanse Katie Grimes.

“Ik was erg blij om de klus te klaren en op het podium te staan ​​en de gouden medaille te behalen. “Het gaat altijd om plezier hebben, maar ook om mijn lichaam tot het uiterste te drijven.”

Kijk hoe McIntosh haar eerste Olympische gouden medaille krijgt:

Summer McIntosh wint haar eerste Olympische gouden medaille

Zie hoe de Canadese vlag tot aan het plafond stijgt nadat Toronto's Summer McIntosh haar eerste Olympische gouden medaille claimde in Parijs 2024.

McIntosh zat net onder haar eigen wereldrecord, maar kon dit niet handhaven. Ze bereikte de finish in 4 minuten en 27,71 seconden, ruim drie seconden minder dan het record van 4: 24.38 dat ze tijdens de Canadese proeven in mei neerzette.

Maar het was meer dan genoeg om de rest van de deelnemers in de Olympische finale te verslaan.

McIntosh leek het gewoon te accepteren. Misschien omdat ze op 14-jarige leeftijd aan de Olympische Spelen in Tokio deelnam, voelt ze zich nu een professionele atleet.

“Elke keer dat ik op het wereldtoneel race, leer ik steeds meer over mentale, fysieke en emotionele coping en proberen niet te hoog of te laag te worden”, zei McIntosh.

Grimes, die ook meedoet aan de open water race in Parijs, wist na een tijd van 4:33.40 minuten de zilveren medaille te pakken. De Amerikaanse vrouwen wonnen ook de bronzen medaille toen Emma Wyant 4:34,93 minuten klokte.

“Ze zet zeker een indrukwekkende standaard”, zei Weyant. “Ze traint mee met mijn oude ploeg, dus ze is in goede handen. Ze blijft indrukwekkende dingen doen.”

Ze heeft een zwaar schema in Parijs met nog twee individuele races: de 200 vlinderslag en de 200 IM.

Er zijn nog geen plannen om dit te vieren.

“Ik bedoel, uiteraard ben ik heel blij met deze gouden medaille, maar op dit moment gaat het mij alleen om de 200 vlinderslag op dag vijf”, zei McIntosh.

“Ik probeer elke gebeurtenis afzonderlijk te bekijken, één voor één”, zei McIntosh. “Op het podium komen was een geweldige manier om te starten. Ik probeer niet te hoog of te laag te komen.”

Bekijk een muzikale montage van McIntosh die de gouden medaille wint:

Muziekmontage: de Olympische gouden medaille van Summer McIntosh op de 400 meter individuele wisselslag

De 17-jarige Summer McIntosh heeft zojuist de eerste Olympische gouden medaille uit haar carrière gewonnen, op de 400 meter individuele wisselslag op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Marie-Sophie Harvey werd vierde op de 200 vrije slag dames

Marie-Sophie Harvey uit Trois-Rivières, Quebec, eindigde als vierde in de finale van de 200 meter vrije slag voor dames, op slechts 0,74 seconden van het podium.

Molly O'Callaghan voerde het Australische klassement aan op de eerste en tweede plaats door een Olympisch recordtijd van één minuut en 53,27 seconden te noteren, vóór Ariarne Titmus (één minuut en 53,81 seconden). Siobhan Bernardette Hauji uit Hong Kong won de bronzen medaille.

Ook op maandag schoven Kylie Masse uit LaSalle, Ontario, en Ingrid Willem uit Calgary door naar de 100 rugslag dames, respectievelijk op de vijfde en zesde plaats.

De laatste wedstrijd van het evenement zal plaatsvinden op dinsdag om 14:56 ET.

Kijk hoe gouden medaillewinnaar McIntosh spreekt met Devin Herro van CBC Sports:

Summer McIntosh hoopt dat haar overwinning op de gouden medaille toekomstige generaties Canadese zwemmers zal inspireren

Toronto's Summer McIntosh sprak met Devin Herro van CBC Sports in het zwembad na het winnen van de finale van de 400 meter individuele wisselslag voor dames op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Een andere tiener regeert

David Popovici behaalde gisteravond twee overwinningen voor de tieners toen hij een spannende overwinning behaalde op de 200 meter vrije slag voor mannen.

De 19-jarige Roemeen was een van de drie zwemmers die in de laatste ronde de leiding heen en weer wisselden. Ten eerste liep de Amerikaan Luke Hobson ver vooruit. Vervolgens kwam de Brit Matthew Richards, die op de eerste baan zat, op voorsprong.

Uiteindelijk verzamelde Popovici alles wat hij had om de muur te bereiken in een tijd van 1 minuut en 44,72 seconden – slechts twee honderdsten voorsprong op Richards, met Hobson slechts 0,07 seconden achter hem om de bronzen medaille te pakken.

De Brit Duncan Scott, die drie jaar geleden de zilveren medaille won in Tokio, finishte de race in één minuut en 44,87 seconden en slaagde er deze keer niet in om het podium te bereiken. Het verschil tussen de top vier bedroeg slechts 0,15 seconde.

Opnieuw goud voor Italië

Thomas Cicon bezorgde Italië zijn tweede gouden medaille in twee nachten en won daarmee de 100 meter rugslag voor mannen.

De Chinese Xu Jiayu leidde de race de bocht in, nipt voor de Amerikaan Ryan Murphy – een gouden medaillewinnaar in 2016. Ciccone werd derde, maar schakelde in de terugronde naar een andere versnelling.

De Italiaan, die sinds het WK van 2022 in Boedapest het wereldrecord in handen heeft, heeft nu de gouden medaille nadat hij de race in een tijd van 52,00 seconden heeft uitgelopen.

Shaw won de zilveren medaille (52,32 punten), terwijl de 29-jarige Murphy voor de tweede keer op rij de bronzen medaille won op de Olympische Spelen.

Cicon werd gevolgd door Nicolo Martinenghi, die zondagavond de eerste gouden medaille van Italië in het zwembad pakte door de 100 meter schoolslag te winnen.

Kijk hoe McIntosh de eerste Olympische medaille uit zijn carrière wint:

Zwemmer Summer McIntosh wint de zilveren medaille en Canada wint zijn eerste medaille in Parijs 2024

De Toronto-tiener Summer McIntosh won de eerste Olympische medaille uit haar carrière en pakte zilver in de finale van de 400 meter vrije slag voor dames. De Australische Ariarne Titmus won de gouden medaille, terwijl de Amerikaanse Katie Ledecky de bronzen medaille won.