September 19, 2024

Dag 12: Wat Team Canada deed in Parijs 2024 – Team Canada

Dag 12 was opnieuw een spannende wedstrijddag in Parijs 2024, toen Alisha Newman Team Canada de eerste Olympische medaille voor het polsstokspringen in 112 jaar bezorgde.

Dit is wat er nog meer gebeurde:

Wedstrijdschema Parijs 2024

strand volleybal

Melissa Humana-Paredes en Brandi Wilkerson schreven Canadese Olympische geschiedenis en werden het eerste paar dat doorging naar de halve finales van het beachvolleybal voor dames. Ze versloegen het nummer 16 geplaatste duo uit Spanje, Daniela Alvarez en Tania Moreno, met een score van 21-18, 21-18.

Op matchpoint in de tweede set leverde Humana Paredes een aanvallend schot af over de uitgestrekte handen van haar tegenstander, waardoor Canada een ticket voor de play-offs kreeg.

Lees: Humana-Paredes en Wilkerson overwinnen Spaans duo en stellen historisch optreden in de halve finale veilig

Melissa Humana Paredes en Brendy Wilkerson vieren hun overwinning in de kwartfinale van beachvolleybal op de Olympische Spelen van Parijs 2024 (Leah Hennel/COC)

Canada zal het opnemen tegen het als negende geplaatste Zwitserse duo Tanja Huberle en Nina Bechart, die een record van vijf overwinningen en geen nederlagen hebben. De wedstrijd begint donderdag om 11:00 ET/17:00 CT.

Informatiecentrum Olympische Spelen Parijs 2024

Atletiek

Alisha Newman behaalde een historische prestatie voor Team Canada: ze verdiende de eerste Olympische polsstokhoogspringmedaille van het land in 112 jaar, en de eerste ooit voor een Canadese vrouw.

LEES: Newman's medaillewinnende reis sluit dag 12 af voor Team Canada op atletiek

Evan Dunphy en Olivia Lundman namen deel aan de eerste Olympische wandelmarathon voor gemengd ras en legden de race af in 3:04:57. Dit vertegenwoordigt een nieuw Canadees record in het evenement. Dunphy nam eerder deze week deel en werd vijfde op de 20 km snelwandelen voor mannen. Parijs 2024 zal Lundmanns eerste Olympische optreden zijn, wat het extra speciaal maakt om naast Dunphy, die tevens als haar coach fungeert, te racen.

Op de baan noteerde Maryam Abdel Rashid een tijd van 12,80 seconden in de eerste ronde van de 100 meter horden voor dames, waarmee ze haar plaats in de halve finales reserveerde. Michelle Harrison klokte 13,40 seconden in de eerste ronde en gaat door naar de tweede ronde.

Het was een zware dag voor Mohamed Ahmed, toen hij door een val uit de strijd viel in de eerste ronde van de 5.000 meter mannenrace. Ook zijn teamgenoot Ben Flanagan zal zich niet plaatsen voor de finale. Thomas Fafard zal de enige Canadees in de finale zijn, want hij finishte zijn eerste ronde in 14:09.37.

Wereldkampioen Marco Arup kwalificeerde zich gemakkelijk voor de halve finales op de 800 meter bij de mannen, nadat hij in zijn heat als tweede eindigde met een tijd van 1:45.74.

Lucia Stafford, Kate Corrente en Simone Plourde namen deel aan de tweede manche van de 1500 meter bij de dames. Stafford klokte 4:04.26, Corrente klokte 4:08.91 en Plourde klokte 4:08.49. Ondanks de dappere race gaat geen van de Canadese vrouwen door naar de halve finales.

Het was een zware avond op de baan voor de lopers van Team Canada. Andre De Grasse, Aaron Brown en Brendon Rodney wisten zich niet te kwalificeren voor de finale van de 200 meter bij de mannen. De Grasse klokte 20,41 seconden, Brown klokte 20,57 seconden en Rodney klokte 20,59 seconden.

Jean-Simon Desgagné eindigde als 13e in de torenspits voor de mannen, met een kloksnelheid van 8:19.31.

Lees: Alisha Newman wint brons bij het polsstokspringen dames

Kano-/kajakraces

Connor Fitzpatrick eindigde als tweede in de 1000 meter C-1-heat voor mannen, waardoor hij rechtstreeks doorging naar de halve finales.

Michelle Russell en Riley Melanson moesten een extra raceronde lopen, maar door respectievelijk als tweede en derde te eindigen in de kwartfinales gaan zij door naar de halve finales op de K-1 500 meter voor dames.

Golf

Na de eerste speeldag op Le Golf National stond Alaina Sharp op een gedeelde zevende plaats, met een 71 onder par in haar eerste ronde. Team Canada-teamgenoot Brooke Henderson eindigde op de 30e plaats en sloeg een 74.

ALINA SHARP – SAINT-CONTIN-EN-YVELINES, FRANKRIJK – AUGUSTUS 7: Alina Sharp van Team Canada slaat de bal op de derde hole tijdens de eerste ronde van de Olympische Spelen van 2024 in Parijs op Le Golf National op 7 augustus 2024 in Saint-Quentin -en-Yvelines, Ile-de-France. (Foto: Ben Jared/PGA Tour/IGF)

Het zeilen

Sarah Douglas behaalde de derde plaats in de ILCA Klasse 6-medaillerace. Deze prestatie op de laatste racedag bracht de Canadees naar de achtste plaats in het algemeen klassement.

De kiteboardraces voor dames, waaraan de Canadese Emily Boggia deelneemt, zijn afgelast. Na na zes races als 18e te zijn geëindigd, gaat Poggia niet door naar de halve finales.

Artistiek zwemmen

Canada eindigde als zesde overall in het teamevenement na een zesde plaats in de acrobatische routine, de derde en laatste fase van de competitie.

Lees: Jong Canadees artistiek zwemteam doet ervaring op tijdens Parijs 2024

Duiken

Margot Erlam werd 22e in de voorronde van het springplankevenement op de 3 meter voor dames. Het slaagde er met vier plaatsen niet in om zich te plaatsen voor de halve finales.

Momentum - Luister naar de nieuwe podcast van Team Canada

Fiets racen

Laurieann Genest en Kelsey Mitchell zijn doorgegaan naar de kwartfinales van de keirin voor dames, nadat ze telkens als eerste waren geëindigd in de herkansingsheats.

Lees: Canadese wielrenners zetten zichzelf op het goede spoor voor Parijs 2024

Tyler Rourke en Nick Wamms gingen van de sprintkwalificatiewedstrijden voor heren door naar de 1/32 finales. In die ronde verloren beide Canadezen van hun rivalen en gingen door naar een herkansing in 1/32, waar ze in dezelfde kwalificatie racen en verloren van Rayan Hilal uit Frankrijk.

De fietser draagt ​​een blauw onderhemd
Nick Wamis van Team Canada neemt deel aan het baanwielrennen voor heren op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs, Frankrijk op woensdag 7 augustus 2024. Foto door Candice Ward/Canadees Olympisch Comité

Dylan Bebek, Mathias Guillemette, Michael Foley en Carson Mattern van Team Canada eindigden als zevende in de ploegenachtervolging voor heren.

Bij de dames eindigden Maggie Coles-Lester, Sarah Van Dam, Erin Atwell en Ariane Bonhomme als achtste in de ploegenachtervolging.

Taekwondo

Josiba Kavadar verloor in haar eerste wedstrijd van Lena Stojkovic uit Kroatië met 2-0 in de ronde van 16 bij de vrouwen onder 49 kg.