July 5, 2024

Cody Jacobo en Donyiel Malen inspireren Nederland tot 3-0 overwinning op Roemenië terwijl Nederland de kwartfinales van Euro 2024 bereikt

Fiona Noiver/Reuters

Cody Jackpo viert feest met zijn teamgenoten nadat hij het eerste doelpunt van Nederland heeft gescoord tegen Roemenië.

CNN

Nederland boekte een plaats in de kwartfinales Euro 2024 Dankzij hun 3-0 overwinning op Roemenië dinsdag.

Cody Jackpo opende Punten halen De aanvaller van Liverpool scoorde halverwege de eerste helft met een krachtig schot het winnende doelpunt voor Nederland in München, waarmee hij zijn indrukwekkende scorevorm in het toernooi voortzette. Dit was het derde doelpunt van de Liverpool-aanvaller in het Euro 2024-toernooi.

Het Nederlandse team kreeg verschillende kansen om de voorsprong te verdubbelen, maar ze verspeelden ze allemaal voor het doel totdat Jacobo een magische bal naar Donyiel Malen passeerde en het tweede doelpunt voor Nederland scoorde.

Het was Malen die in blessuretijd het derde doelpunt voor Nederland scoorde, terwijl hij met de bal rende voordat hij hem met een laag schot in het net schoot.

Nederland speelt daarna in de kwartfinales tegen Türkiye 2-1 overwinning op Oostenrijk Later dinsdag in Leipzig.

Alex Livesey/Getty Images

Malin (links) viert feest met teamgenoot Xavi Simons na het scoren van het derde doelpunt van Nederland tegen Roemenië.

De wedstrijd van maandag werd gespeeld in de Allianz Arena in München, een stadion ongeveer tien kilometer van het voormalige hoofdstadion van de stad.

Het Olympisch Stadion was gastheer van twee van de beroemdste momenten uit de Nederlandse voetbalgeschiedenis: toen Nederland verloor van West-Duitsland in de WK-finale van 1974 en toen Nederland in 1988 het Europees Kampioenschap won.

Na verlies tegen Oostenrijk in hun laatste groepswedstrijd in Berlijn, was Nederland dinsdag in München een andere optie, wellicht in staat om voort te bouwen op een deel van hun historische succes in de Beierse hoofdstad.

Jacopo opende de score met een briljante individuele inspanning, pakte de bal aan de linkerkant voordat hij het strafschopgebied van Roemenië in rende en krachtig langs Florin Neita schoot bij de eerste paal.

Dit doelpunt maakt hem tot topscorer van het toernooi, gelijk aan de Georgiër George Mikotadze, de Duitser Jamal Musiala en de Slowaak Ivan Schranz.

De ploeg van coach Ronald Koeman verdubbelde enkele minuten later bijna de voorsprong, maar een kopbal van Stefan De Vrij van dichtbij belandde in het buitennet van het Roemeense doel.

de oranje Het Roemeense nationale team had de wedstrijd volledig onder controle na het doelpunt van Jacopo, terwijl hij de bal domineerde en zelfverzekerde passes maakte die de Roemeense verdediging in de problemen brachten. Xavi Simons was de volgende die dicht bij een doelpunt was, maar zijn schot vanuit een goede positie ging naast het doel.

Hoewel Roemenië – pas voor de tweede keer en de eerste sinds 2000 in de knock-outfase van het EK speelde – floreerde in de eerste helft, kon de ploeg van Eduard Iordanesscu voor rust de Nederlandse doelman Bart Verbruggen niet lastig vallen.

Het Nederlands elftal domineerde de tweede helft en Memphis Depay leek van dichtbij tot een doelpunt te kunnen komen, maar Andre Raccio maakte een briljante redding. Een kwartier later kopte de Nederlandse aanvoerder Virgil van Dijk na een hoekschop tegen de paal.

Jacopo bleef de Roemeense verdediging lastig vallen en dacht dat hij de Nederlandse voorsprong had verdubbeld toen hij van dichtbij schoot, maar het doelpunt werd door de video-assistent-scheidsrechter afgekeurd wegens buitenspel.

Uiteindelijk slaagde Oranje er in de 83e minuut in om het tweede doelpunt te scoren toen Jacobo erin slaagde de bal op de doellijn te houden. De 25-jarige gaf de bal vervolgens slim door aan Malen, die hem krachtig binnenschoot voor zijn eerste doelpunt van het toernooi.

Het verbeterde voor Malin in de laatste seconden van de wedstrijd, toen hij na een snelle tegenaanval zijn tweede doelpunt van de wedstrijd scoorde.

Dit verhaal is bijgewerkt met aanvullende informatie.