April 19, 2024

Canadese sprinter Evan Dunphy wint Commonwealth Games-goud met recordprestaties

De Canadees Evan Dunphy won de 10 km lange racewandeling voor heren met een recordprestatie op zondag om de 23e gouden medaille van het land te claimen op de Commonwealth Games in Birmingham, Engeland.

De 31-jarige uit Richmond, British Columbia eindigde de race met een Games-recordtijd van 38 minuten en 36,37 seconden, terwijl hij ook zijn Canadese record verbrak en een nieuw persoonlijk record neerzette.

Hij was 3,35 seconden sneller dan zijn vorige record van 38:39,72 in juni 2021 op de Harry Jerome Track Classic.

Dunphy gleed halverwege uit, maar schoof op vanaf de vijfde en nam de leiding in de latere etappes. Het is zijn eerste Commonwealth Games-medaille in zijn derde optreden.

BEKIJK l Dunfee behaalt het podium in de mannenrace:

Evan Dunphy wint goud op 10 km lopen in historische Commonwealth Games-uitvoering

Richmond, BC tijd 38:36.37 vestigde een Games-record en brak ook zijn eigen Canadese record.

“Om vandaag net zoveel in mezelf te geloven als mijn vrienden en familie thuis in mij geloofden. Dat was het doel van de dag, om hier te komen met hetzelfde geloof dat iedereen in mij gelooft, en mezelf te ondersteunen, en dat is wat ik deed en ik ben erg blij’, zei Dunphy.

De Australiër Declan Tingai won het zilver met zijn beste persoonlijke tijd van 38:42.33, terwijl de Indiaan Sandeep Kumar de beste persoonlijke tijd behaalde om de bronzen medaille te winnen (38:49.21).

De race van zondag was een grote verandering voor Dunphy, aangezien deze werd verreden op de baan in het Alexander Stadium.

“Het was geweldig om op het veld te staan, we hebben nog nooit zoiets als dit meegemaakt als racetoeschouwers,” zei hij.

Dunphy’s overwinning komt na een moeilijk seizoen waarin hij worstelde met een zeurende hamstringblessure en grotendeels gebrek aan motivatie om de 50 km-race, waarin hij brons won op zowel de Olympische Spelen van Tokyo van afgelopen zomer als de Wereldkampioenschappen van 2019, te elimineren.

Dunphy lobbyde hard om het evenement te houden, maar het werd uiteindelijk geannuleerd van de Wereld- en Olympische programma’s.

Dunphy eindigde vorige maand als zesde in de 35 km-race op de Wereldkampioenschappen atletiek in Eugene, Oregon, en heeft ook het Canadese record op de 50 km-race.

Canadees beachvolleybalduo claimt zilver

Bij beachvolleybal eindigden de Canadezen Sam Schachter en Daniel Deering met een zilveren medaille nadat ze in drie sets (21-17, 17-21, 18-20) waren gevallen op de Australiërs Chris McHugh en Paul Burnett in de herenfinale van zondag.

Het Canadese duo ging ongeslagen de gouden medaille in na vijf opeenvolgende overwinningen. Ze behaalden een rechtstreekse overwinning in de kwartfinales tegen de Cyprioten Antonios Lyotatis en Charalambos Zorbis op vrijdag, en boekten hun plaats in de finale met een 15-21, 21-13, 15-7 overwinning op de tweeling Javier, 15-7 . Joaquin Bello van Engeland op zaterdag.

Schacter won samen met Sam Pedlow ook de zilveren medaille op de Commonwealth Games 2018 in Australië.

Canada pakte 23 gouden, 30 zilveren en 33 bronzen medailles voor een totaal van 86 medailles op de Commonwealth Games van 2022, dat de derde plaats inneemt in de rangschikking. De wedstrijden eindigen op maandag.