September 17, 2024

Canadese mannen lossen Panama af om door te gaan naar de finale van de CONCACAF Nations League in Las Vegas

Las Vegas – een laatste keer. bericht te gaan.

Dit is hoe Canada denkt over de CONCACAF Nations League Finals. De ploeg van John Herdman is bijna halverwege hun doel na de 2-0 overwinning in de halve finale van donderdag op Panama.

“We verdienden te winnen, maar we hebben nog niets gewonnen”, zei verdediger Steven Vittoria. “Een gigantische stap naar waar we heen willen.”

Doelpunten van Jonathan David en Alphonso Davies stuwden de Canadese mannen naar één overwinning vanaf hun eerste titel in 23 jaar. Canada, 47e gerangschikt in de wereld, speelt zondag de finale tegen de 13e gerangschikte Verenigde Staten of 15e gerangschikt Mexico met een winnende beurs van bijna $ 1 miljoen op het spel.

De Canadezen zijn op zoek naar hun eerste uitrusting sinds ze in 2000 de CONCACAF Gold Cup wonnen.

“We hebben vanavond een zet gedaan, maar het betekent niets tenzij je wint (in de finale)”, zei Herdmann. “We bereikten de halve finale van de Gold Cup (in 2021) en ik herinner me alleen de teleurstelling (Mexico scoorde in blessuretijd en won met 2-1)… We speelden ongeveer zes wedstrijden om daar te komen, ja, we deden pijn.”

“We hebben wat werk te doen,” voegde hij eraan toe. “We hebben twee dagen voor dit team om te herstellen. Ze zijn zo in elkaar geslagen door naar hen te luisteren. Het zal heel moeilijk worden.”

David zette Canada in de 25e minuut op voorsprong dankzij een perfecte pass van Kamal Miller die de Panama-verdediging opende. David zag de opening en wees naar waar hij de bal wilde hebben terwijl hij de ruimte in rende.

Miller gaf de bal over en de bal belandde voor de voeten van David. De spits van Lille miste geen stap en slingerde hem tussen de benen van Panama-doelman Orlando Mosquera om zijn 25e doelpunt in 41 wedstrijden voor Canada te scoren.

Minuten nadat hij aan de wedstrijd was begonnen, maakte Davies er 2-0 van in de 69e minuut, stormde het strafschopgebied binnen en vuurde een krachtig schot in het dichtstbijzijnde doel voor zijn 14e doelpunt voor Canada in 40 wedstrijden. De ster van Bayern München is zijn hele carrière een gevaarlijke man geweest en versloeg de Panamese verdedigers.

“Ze zijn van het volgende niveau”, zei Herdman over David en Davis. “Ze hebben vanavond het verschil gemaakt.”

Dat waren de eerste goals tegen Panama, 58e gerangschikt in de wereld, in de competitie.

“Dit is de wedstrijd die we wilden”, zei Herdman. “Je hebt zo’n spel nodig waarbij het je mentaal, emotioneel en fysiek op de proef stelt. En er waren momenten waarop ik denk dat Panama ons in diep water bracht. Er waren een paar moeilijke momenten voor ons. Het was echt fysiek.”

En soms slordig.

De spanningen liepen hoog op toen de klok tikte en Panama in de 89e minuut werd teruggebracht tot 10 man toen invaller Eric Davis werd weggestuurd wegens gewelddadig gedrag. De Costa Ricaanse scheidsrechter Juan Gabriel Calderon callde nadat hij het spel op het scherm van het stadion had bekeken en zag dat Davis Richie Larea achtervolgde en het hoofd van de Canadees met zijn arm van achteren sloeg.

De Canada-Panama-wedstrijd was de openingswedstrijd in het Allegiant Stadium, het klimaatgestuurde huis met een capaciteit van 65.000 van de Las Vegas Raiders van de NFL. De kosten van het stadion bedragen $ 1,9 miljard en het herbergt 2.300 televisies en bijna 7.000 vierkante meter videokaarten.

Doelman Milan Borgan, die zijn 74e cap verdiende, leidde Canada met de 40-jarige Atypa Hutchinson die op de bank begon naast Davis, wiens seizoen in Duitsland voortijdig eindigde vanwege een dijbeenblessure opgelopen tijdens een wedstrijd op 22 april.

Borgan boekte zijn 34e shutout in Canadese kleuren.

Davies en Jonathan Osorio kwamen in de 62e minuut, Scott Kennedy volgde in de 69e minuut en Hutchinson en Junior Howlett arriveerden in de 76e minuut toen Herdman de spelers voor zondag rust wilde geven.

Voor Hutchinson was het de 104e slag, wat bijdroeg aan zijn Canadese herenrecord.

“We scoorden eerst, wat cruciaal is in het voetbal. En daarna beschermden we”, zei Herdmann. “We beschermden wat we hadden.”

“We wisten dat ze kwetsbaar zouden zijn tijdens de overgangsperiode en we wisten zeker dat we iets speciaals te wachten stonden in de 60e minuut”, voegde hij er met een glimlach aan toe, verwijzend naar Davies die in de wedstrijd kwam.

Zeven van de spelers van het eerste elftal van donderdag zaten ook in de eerste groep van 11 in de laatste WK-wedstrijd van Canada tegen Marokko in Qatar. Van de vier andere spelers die donderdag aan het toernooi deelnamen, zaten er drie op de bank tegen Marokko toen middenvelder Stephen Eustachio geblesseerd raakte in de WK-groepsfinale.

Calderón liet ze spelen en bepaalde snel het tempo voor de eerste helft. Canada’s snelheid en accurate passing maakten het de Panamezen moeilijk.

De tweede helft was wat wisselvalliger.

Canada deed mee aan de wedstrijd na slechts twee keer te hebben gespeeld sinds de Wereldbekers, en sloot hun Nations League-groepswedstrijd in maart af met overwinningen op nr. 80 Honduras met 4-1 en nr. 88 Curaçao met 2-0.

De Nations League omvat 41 teams uit Noord-, Midden-Amerika en het Caribisch gebied, verdeeld over drie niveaus: League A (12 teams), B (16) en C (13). De vier winnaars van Divisie A gingen door naar de kwartfinales.

Canada (3-1-0) won Groep C in de League One van de Nations League, terwijl Panama (3-0-1) als beste eindigde in Groep B, waarmee het de 39e geplaatste Costa Rica en het ongeplaatste Martinique met 8-0 versloeg. Panama versloeg Costa Rica met 1-0 met een doelpunt van Jose Fajardo in de 77e minuut om de eerste plaats in de laatste groepswedstrijd te beslissen.

Mexico (2-0-2) voerde Groep 1 aan, terwijl de Verenigde Staten (3-0-1) Groep Vier wonnen.

Canada schoof op naar 5-2-6 tegen Panama, dat de laatste keer dat ze elkaar ontmoetten met 1-0 won. Het was maart 2022 in Canada’s laatste wedstrijd van de WK-kwalificatiewedstrijden, vier dagen nadat de Canadese mannen hun plek in Qatar hadden veroverd.

Panama miste Qatar en eindigde op de vijfde plaats in de laatste ronde van de CONCACAF WK-kwalificatiewedstrijden.

Na de Nations League gaan de Canadezen op weg naar de Gold Cup. Canada opent Groep D-wedstrijden tegen een nog niet geplande wedstrijd in Toronto op 27 juni voordat het naar Houston gaat om tegen nr. 116 Guatemala en nr. 165 Cuba te spelen.

De Amerikanen wonnen de eerste editie van de CONCACAF Nations League in 2021 door Mexico met 3-2 te verslaan met een strafschop gescoord door Christian Pulisic in de verlenging in Denver. Honduras werd derde en Costa Rica vierde.

Canada miste de eerste Final Four en eindigde als tweede achter de Verenigde Staten in hun groep op doelsaldo.

Dit rapport van The Canadian Press werd voor het eerst gepubliceerd op 15 juni 2023