March 29, 2024

Canada vestigt Olympisch record op weg naar goud in schaatsen in teamzoektocht voor dames

De Canadese Isabelle Weidmann, Evanni Blondin en Valerie Maltese vestigden een nieuw Olympisch record voor goud in het damesteam op langebaanschaatsen in Peking.

De Canadezen versloegen de Japanse olympische titelverdedigers Ayano Sato, Miho Tagaki en Nana Tagaki in de dramatische finale van dinsdag in de National Speed ​​Skating Oval. Canada klokte in 2 minuten en 53,44 seconden, terwijl Japan eindigde met een tijd van 3,04,47.

Japan had een kleine voorsprong van een halve ronde, maar Nana Takagi verloor het evenwicht in de laatste bocht en raakte de vulling, waardoor Canada kon winnen. Takagi huilde na het overschrijden van de finishlijn en onmiddellijk troostten haar zus Miho Takagi en Sato haar.

Weidemann, 26, uit Ottawa, leidt alle Canadese atleten in medailles op de Olympische Spelen van 2022, nadat hij eerder zilver en brons won op de 5.000 en 3.000 meter. Ze werd de tweede Canadese langebaanschaatsster die meer dan twee medailles won op één Olympische Spelen. Cindy Claassen won de vijf in 2006 in Turijn, Italië.

Kijk nu: Canadese vrouwen winnen allereerste Olympisch goud in teamzoektocht:

Canadese vrouwen winnen allereerste Olympisch goud in ploegenachtervolging

De Canadese schaatsers Isabelle Weidmann, Evanni Blondin en Valerie Maltis wonnen de gouden medaille in de ploegenachtervolging voor vrouwen met een Olympisch record van 2:53,44. 7:30 uur

Dit is de eerste keer dat Canada een Olympische gouden medaille heeft gewonnen in de zoektocht van het damesteam. Ze won eerder een zilveren medaille in het evenement toen ze haar olympische debuut maakte op de Spelen van 2006.

In totaal heeft Canada nu 17 medailles in Peking: twee gouden, vier zilveren en elf bronzen.

Het Japanse team vestigde afgelopen weekend tijdens de kwartfinales een nieuw Olympisch record met een score van 2:53,61.

De Canadezen versloegen de Nederlanders, Erin West, Erin Schotten en Antoinette de Jong eerder op dinsdag in de halve finale, terwijl Japan zich kwalificeerde om het Russische Olympisch Comité te verslaan.

Canada was op zoek naar een olympische gouden medaille in Peking, nadat het vorig jaar in de wereldfinale van Nederland verloor.

De gouden medaille van dinsdag komt ook op de hielen van de voltooiing van het voorbeeldige WK-seizoen 2021-22 door het Canadese team, waarin ze alle drie de races wonnen.

Ook op dinsdag versloeg Nederland de Republiek China en won daarmee de bronzen medaille bij de dames.

Canada eindigde eerder deze week als vijfde in de ploegenachtervolging bij de mannen met een tijd van drie minuten en 40,18 seconden en kwam niet door naar de halve finales.

Bekijk | De zoektocht van het team is de sensatie van schaatsen vermenigvuldigd met drie:

De zoektocht van het team is de sensatie van schaatsen vermenigvuldigd met drie

CBC-analist Christina Groves analyseert het streven van het team naar langebaanschaatsen, waarbij drie atleten samen strijden om elkaar naar de snelste tijd te duwen. 1:19