April 23, 2024

Canada verwikkeld in controverse over beachvolleybal

De Canadezen bereikten de kwartfinales, maar hun overwinning was niet onomstreden. (Foto door Sean M. Heavi/Getty Images)

Het Canadese beachvolleybalduo Heather Bansley en Brandi Wilkerson gaat officieel naar de Olympische kwartfinales na het verslaan van het Amerikaanse paar Sarah Spoonsell en Kelly Claes, maar er zijn enkele Amerikaanse fans die zich afvragen hoe “officieel” hun overwinning eigenlijk zou kunnen zijn.

Gelijkspel in één set, de controversiële rematch-uitdaging in de derde set en de beslissende set maakte de beachvolleybalwereld furieus.

Met een 12-11 voorsprong in de derde set besloten Bansley en Wilkerson de service van Sponcel te laten passeren, ervan uitgaande dat hij uit was. De schriftelijke rechter was het daarmee eens, en Canada begreep aanvankelijk het punt.

Toen werd het raar.

De Amerikanen, die ongeslagen speelden in teamplay, besloten een van hun uitdagingen te gebruiken en leken het punt te hebben gewonnen, volgens herhalingen op televisie.

Maar de herhaling ging door en na een lange beoordeling oordeelde de scheidsrechter dat de bal al was uitgegaan en kende het punt opnieuw toe aan Canada.

Blijkbaar is een deel van de reden voor de verwarring te wijten aan de operator Op de verkeerde knop drukken, wat leidde tot de presentatie van de “Successful Challenge” op televisieschermen.

Helaas voor het thuispubliek kwam die verklaring pas na de wedstrijd, waardoor Amerikaanse beachvolleybalfans begrijpelijkerwijs nerveus en verward thuis zaten.

Spoonsell was woedend over de oproep en kreeg een gele kaart voor haar voortdurende protest nadat het punt officieel aan Canada was toegekend.

Als gevolg hiervan zou Canada op het volgende punt voor Sponcil werken, dat de return miste, wat resulteerde in een gemakkelijk Canadees punt. Ze zouden de cruciale derde set winnen met 15-13, om hun plaats in de kwartfinales veilig te stellen.

Hoewel het gesprek in hun voordeel eindigde, gaf Bansley toe dat hij niet zeker wist wat er op dit moment zou gebeuren.

“Het was een beetje verwarrend, aan de ene kant zei hij dat de bal uit het spel is en hij zei dat de uitdaging een succes was”, zei Bancelli. Hij vertelde CBC na de wedstrijd. “Het was niet duidelijk of ze dat punt aan ons of aan de VS gaven. De scheidsrechter zei alleen ‘Wacht, wacht’ als ze meer informatie kreeg.”

Het Canadese paar neemt het op 3 augustus op tegen de winnaars van het Russisch Olympisch Comité en Letland.