April 25, 2024

Canada verslaat Aruba, maakt cruciale WK-kwalificatiewedstrijd tegen Suriname

Bradenton, Florida – Canada maakte zaterdagavond korte metten met Aruba en won met 7-0 om de weg vrij te maken voor Suriname op dinsdag.

“De missie is voorbij”, zei de Canadese coach John Herdman, die opmerkte dat de groepswedstrijd van vrijdag intenser was dan die op Aruba.

Herdman zorgde voor een Canadese side split tegen Aruba nr. 205, waarbij Alfonso Davies, Jonathan David, Kyle Larrain en Milan Burgan buiten de basisopstelling bleven, hoewel Davis, David en Laren late goals vanaf de bank bijdroegen.

Lucas Cavallini scoorde tweemaal en Junior Howlett en Zachary Brault-Gillard maakten individuele doelpunten voor Canada, dat in de eerste helft met 3-0 voorstond op IMG Academy.

Een overwinning of gelijkspel tegen 136e Suriname in Bridgeview, Illinois, en de Canadese mannen op de 70e plaats gaan door naar de tweede ronde van de CONCACAF-kwalificatierondes, die Noord- en Midden-Amerika en het Caribisch gebied beslaan. De winnaar van Groep B gaat naar een play-off tegen de winnaar van Groep E – waarschijnlijk nr. 83 Haïti of nr. 147 Nicaragua, in de heenwedstrijd op 12 en 15 juni – om te bepalen wie doorgaat naar de finale met acht teams. CONCACAF-kwalificatiewedstrijden.

Canada heeft zich niet gekwalificeerd voor de laatste kwalificatieronde sinds 1996-97 voorafgaand aan het WK 1998 in Frankrijk. De Canadezen eindigden als zesde en laatste in die laatste ronde met een 1-6-3.

Suriname, gesteund door een toestroom van Nederlands talent, voornamelijk van Surinaamse afkomst, zal harder zijn dan de vorige Canadese oppositie. Maar terwijl zowel Canada als Suriname perfecte 3-0 records hebben, heeft Canada een voorsprong op doelsaldo en zal zich kwalificeren met een gelijkspel of overwinning.

,,Dit is een goed team,” bovengenoemde Herdman. ,,We moeten in onze eerste wedstrijd zijn.”

Gezien de korte verschuiving tussen wedstrijden en de status van Aruba in CONCACAF, bereidde Herdmann twee verschillende teams voor op de wedstrijden van Aruba en Suriname.

Davis van Bayern München en David van Lille kwamen in de 66e minuut binnen, terwijl Canada met 4-0 opschoot.

David en Davies herenigden zich in de 78e minuut met de 21-jarige David Moaver die de bal naar de 20-jarige Davies stuurde, wiens krachtig schot vanuit een kleine hoek een verdediger raakte op weg naar het doel. Dit is Davies’ achtste doelpunt in 20 wedstrijden voor Canada.

Larin van Besiktas, die in de 72e minuut binnenkwam, rondde de service van David af in de 87e minuut om zijn Canadese 13e doelpunt te maken en de stand op 6-0 te brengen na een beurt van Aruba-doelman Eric Abdul. David scoorde daarna zelf twee minuten later en danste door de Aruba-defensie voordat hij een schot met links in het net krulde. Het was het 12e doelpunt van David in 13 wedstrijden voor Canada.

Canada presteerde tot nu toe beter dan zijn tegenstander 23-1 in zijn drie WK-kwalificatiewedstrijden, zij het tegen teams op het lagere niveau van de CONCACAF. De Canadezen versloegen de 186e gerangschikte Bermuda, 5-1, over de 194e gerangschikte Kaaimaneilanden 11-0.

Suriname versloeg Bermuda vrijdag met 6-0 in Paramaribo.

Het Canadese nationale team kwam in 110 wedstrijden aan de start met 48 wedstrijden van Hewlett en Cavallini. Doelman Dane St Clair en vleugelverdediger Tajun Buchanan maakten hun debuut.

Buchanan was de hele nacht een bedreiging, aangezien Canada ook een aantal geweldige middenveldprestaties neerzette van Marc Anthony Kay en David Waterspoon.

“We hebben een aantal goede spelers in een goed ritme”, zei Herdman. “Het geeft me veel opties om de wedstrijd te beginnen of de wedstrijd tegen Suriname af te maken.”

St. Clair was het grootste deel van de wedstrijd een virtuele toeschouwer. Canada had 65 procent balbezit, had 11-to-none hoekschoppen voor Aruba en schoof Aruba met 23-0 (13-0 in schoten op doel) binnen.

Hoilett, die op zijn 31e verjaardag een aanvoerdersband droeg, viel in de 32e minuut en werd vervangen door Brault-Guillard, die deel uitmaakte van de 11-koppige taxiploeg, die Herdman opriep om te kamperen om zijn oorspronkelijke 24-koppige selectie te versterken. Cavallini nam het commando over als kapitein en overhandigde de armband aan Larren toen hij vertrok.

Canada speelde nog nooit eerder met Aruba op internationaal niveau.

De wedstrijd van zaterdag was officieel een thuiswedstrijd van Aruba, maar werd verplaatst naar Florida vanwege reisbeperkingen in verband met de pandemie. Canada vs Suriname is een Canadese thuiswedstrijd, maar zal om dezelfde redenen worden gespeeld in Bridgeview, Illinois.

De Canadezen begonnen langzaam maar vonden geleidelijk hun ritme en scorende aanraking tegen een Arubaans team dat zakte toen de sterren laat in de wedstrijd binnenkwamen.

De doorbraak kwam in de 17e minuut, met een kopbal van Cavallini die Abd versloeg uit een schitterende voorzet van Kai.

Drie minuten later zette Hoilett een penalty om nadat Marlon Perreira, niet in staat om uit de buurt te komen van het schot van Liam Millar, werd opgeroepen voor een handsbal.

Cavallini maakte er in de blessuretijd van de eerste helft 3-0 van door een lage voorzet van Buchanan binnen te tikken. Het was zijn 16e doelpunt in 20 wedstrijden voor Canada en bracht hem samen met Alex Bonbury voor de vijfde plaats op de Canadese topscorer aller tijden.

Cavallini, die speelt voor de Vancouver Whitecaps, heeft vijf doelpunten gemaakt in zijn laatste twee wedstrijden voor Canada.

Brault-Guillard maakte er in de 49e minuut 4-0 van en opende met een speciaal doelpunt de score voor Canada. Full-back CF Montreal draaide een verdediger in het strafschopgebied en sloeg de bal hoog in het net.

‘Wat een kraker,’ zei Herdman. “De stoel werd helemaal gek.”