September 14, 2024

Baanwielrenner Caroline Groot wint eerste goud op Paralympische Spelen, Chinese atleten winnen nog vier keer goud

PARIJS (AP) — Caroline Groot uit Nederland won haar eerste gouden medaille op de Paralympische Spelen en Chinese Paralympiërs wonnen donderdag, de eerste dag van de Spelen, vier gouden medailles.

Groot won de finale van de 500 meter tijdrit dames baanwielrennen voor de classificaties C4 en C5. Het was het eerste medaille-evenement van de Spelen Spectaculaire ceremonie Op woensdag.

Groot werd laatste nadat C4-wereldrecordhoudster Kadeena Cox bij haar poging crashte. De Britse wielrenner werd de kans ontzegd om te herstarten, omdat een mechanische fout niet de oorzaak was van zijn val.

Groot won in 35,390 seconden een wereldrecord in de C5. De Franse wielrenster Marie Patoilette (C5) won zilver, de eerste medaille van Frankrijk, en de Canadese Kate O'Brien (C4) won brons.

Fietsclassificaties C1 tot en met C5 kunnen functionele beperkingen veroorzaken aan de benen, armen en/of romp van atleten met fysieke beperkingen, wat kan resulteren in functionele problemen bij het gebruik van een hometrainer.

C4 is voor fietsers met beperkingen van de onderste ledematen of problemen met het functioneren van de onderste ledematen veroorzaakt door hersenverlamming, amputatie en andere beperkingen van de onderste ledematen, terwijl C5 voor fietsers met minder ernstige beperkingen is.

China domineert

Chinese atleten volgden Groot's record, waarbij Li Zhangyu de C1 3000m individuele wisselslag voor heren won, vóór landgenoot Weigang Liang, en Xiaomei Wang de C1-3 3000m individuele wisselslag voor dames won.

Yuan Jiang won de categorie 50 meter vrije slag S6 voor dames en Yi Chen won de race S10.

Bij parazwemmen verwijst S1-S10 naar functionele beperkingen met de ernstigste beperkingen op S10.

Eerste medaille voor vluchtelingen

De Afghaanse Taekwondo-paralympiër Zakia Gutadadi won Vluchtelingen groep Het was zijn eerste medaille op de Paralympische Spelen toen zijn tegenstander Nouvel Larif uit Marokko zich terugtrok uit hun bronzen medaillewedstrijd.

Marouane Benhadou, de fysiotherapeut van het Marokkaanse team, vertelde The Associated Press dat Larif zich had teruggetrokken na een zware val in zijn vorige wedstrijd. Laarif had een hersenschudding, zei Benhadou.

Bij de door het coronavirus uitgestelde Paralympische Spelen in Tokio in 2021 werd Khudadati de eerste Afghaanse vrouw die deelnam aan een internationaal sportevenement nadat de Taliban de controle over het land hadden heroverd. Terugtrekking van Amerikaanse en NAVO-troepen.

Hoewel ze een groep vluchtelingen in Parijs vertegenwoordigt, meent Khudadati dat ze Afghaanse vrouwen vertegenwoordigt die onder de Taliban van hun rechten zijn beroofd.

Het eerste goud van Frankrijk

Ugo Didier verrukte de thuisfans door de finale van de 400 meter vrije slag parazwemmen S9 te winnen en de eerste gouden medaille van Frankrijk te winnen.

De 22-jarige Didier, die zilver won op de Spelen van Tokyo 2020, eindigde als derde in de ochtendheats, maar bewaarde het beste voor het laatst in de finale van donderdag en eindigde sterk voor de Italiaanse Simone Barlam en de Australische Brendan Hall. Zilver en Brons respectievelijk.

Bij de vrouwen won de Hongaarse Sofia Konkoli.

Kamil Otowski won het S1-evenement op de 100 meter rugslag heren voor Polen, terwijl de Braziliaan Gabriel Arajo de categorie S2 van de race voor Brazilië won.

De VS zijn buiten schot

Parazwemmer Elizabeth Marks won Amerika's eerste medaille: zilver op de 50 meter vrije slag voor S6, een categorie voor zwemmers met verminderde lengte, romp- en beenstoornissen of amputaties.

“Het is een eer”, zei Marks. “We hebben een heel sterk, mooi team en ik ben blij om hen te vertegenwoordigen.”

Het was Marx' tweede opeenvolgende zilveren medaille op het evenement, goed voor zes medailles in drie wedstrijden.

De Chinese Jiang Yuan won goud.

Trage zwemmers of een langzaam zwembad?

Zorgen over trage tijden in het ondiepe zwembad van La Défense Arena op de Olympische Spelen zijn op de Paralympische Spelen terzijde geschoven.

Na te hebben deelgenomen aan de 100 meter vlinderslag voor de S14, een classificatie voor atleten met een verstandelijke beperking, zei de Australische parazwemmer Benjamin Hance dat hij dacht dat de diepte van het zwembad geen verschil zou hebben gemaakt.

“Er bestaan ​​niet zoiets als langzame zwembaden. Alleen langzame zwemmers”, zei Hans.

De Australische teamgenoot Brendan Hall gaf toe dat hij de gebruikelijke omschrijving van domheid gebruikte na het winnen van de bronzen medaille op de 400 meter vrije slag voor S9. Ongeacht de diepte van een zwembad moeten atleten bereid zijn om op het hoogste niveau te concurreren, zei hij.