April 19, 2024

Ajax stelt 36e NK voetbal veilig;  PEC Zwolle geduwd

Ajax stelt 36e NK voetbal veilig; PEC Zwolle geduwd

Ajax heeft voor de 36e keer de Nederlandse landstitel gewonnen. Amsterdam Club won voor de derde keer op rij de titel in de Johan Cruijff Arena met een 5-0 overwinning op sc Heerenveen. Al bij de rust was de wedstrijd in de praktijk beslist, met een 3-0 op het scorebord.

In tegenstelling tot de kampioenswedstrijd van vorig jaar tegen FC Emmon, was het vanaf het begin levendig in het stadion, zonder dat er toeschouwers werden verwelkomd vanwege de beperkingen van het coronavirus. Sunny James en Ryan Marciano speelden housemuziek en Peter Beans zong gepassioneerde Nederlandse liedjes. Na een minuut stilte voor wijlen oud-spelers Henk Grout en Jodi Lukoki keken de voetballers van de thuisploeg naar de wedstrijd.

Ajax opende in de 19e minuut de score. Volgens de wedstrijdscheidsrechter en video-assistent-scheidsrechter hield Nosir Masroy de bal binnen de grenslijn. Via Davy Klaassen en Dusan Tadic stond Nicholas Tagliafico in vuur en vlam. Het vinden van de verre hoek van het beroemde linksback-doelpunt werd 1-0.

Ajax vond in de 33e minuut al snel de achterkant van het net. Jurylid Timber sprong het strafschopgebied in met het indrukwekkende voetenwerk van Sebastien Holler. Steven Perguis had alle tijd om dat doel te raken.

Pergui vierde zijn doelpunt met veel passie. Hij werd afgelopen zondag verantwoordelijk gehouden voor het tweede doelpunt van AZ in een 2-2 gelijkspel tegen Ajax. De international, die overkwam van Payneur, had woensdagavond ook een rol bij het derde doelpunt van de wedstrijd. Straf voor de val van Ferguson Ibrahim Drezevic. Aanvoerder Tadic van Ajax kende Holler een penalty toe voor zijn 21e competitietreffer. Het was zijn eerste doelpunt tegen Fayenord op 20 maart.

De Amsterdamse clubcoach Eric Den Hawk heeft een contract getekend bij Manchester United voor volgend seizoen, waarmee hij Ajax verlaat na het winnen van drie landstitels op rij. Hij beloofde zich op dit seizoen te concentreren voordat hij naar de Engelse club vertrok, en bood de vertrekkende spelers de kans om nog een moment te krijgen voor de Amsterdamse ontmoeting. Rechtsback Nosir Masroy zal komend voetbalseizoen het shirt van Bayern München dragen. Brian Proby liet de hoog scorende Haller los om er 4-0 van te maken. Dodik en Klaassen mochten vroegtijdig de wedstrijd verlaten.

De meeste fans op het veld toonden de hele wedstrijd opwinding. Ze zongen over het kampioenschap, hielden karton vast en explodeerden rode en witte crackers. Het vijfde doelpunt van Edson Alvarez werd enthousiast gevierd.

PSV behaalde de tweede plaats

Eindhovens elftal PSV eindigde dit seizoen als tweede in de Eredivisie door woensdag met 3-2 te winnen op eigen bodem tegen NEC. Met de overwinning van Ajax werden de spelers van PSV uitgeschakeld uit het kampioenschap. Op de tweede plaats in de Eredivisie gaat PSV de derde openingsronde van de Champions League in.

PSV kwam binnen een half uur op voorsprong. Ritchie Tone verraste doelman Mattiz Branderhorst met een afstandsschot. De Japanner kreeg de bal van Noni Maduge, die na verschillende blessures weer mocht spelen. Kort daarna naderde Ibrahim Sankara het vijfde doelpunt, maar die raakte de paal. Voor rust liep PSV echter onder druk. Centrale verdediger Eric Gutierrez schoot de bal van grote afstand netjes de bovenhoek in.

Na de herstart werd NEC aanvankelijk een beetje een bedreiging. Doorbraakspeler Ali Akman zette Yvonne Mwoko onder druk toen hij zijn doel verliet. Enkele minuten later had de Zwitserse doelman de hulp van Guterres op de doellijn nodig om een ​​doelpunt van Rodrigo te blokkeren.

Maar Eran Zahawi duwde de stand naar 3-0. De vertrekkende Israëlische speler speelde op zijn laatste thuisland voor de Eindhovenaren. Hij werd door Philip Max op de linksback gezet.

Na een pass van Bart van Rouge won Michael Duland met 3-1. De wedstrijd was wederom spannend met een geslaagde penalty van Jonathan Okida.

Exit PEC Zwolle na 10 jaar bevestigd

PEC Zwolle verdwijnt na tien jaar uit de Eredivisie. De Overseas Capital Club verloor in de finale met 2-0 van Sparta Rotterdam, wat hun vertrek bevestigde. PEC Zwolle werd in 2012 als kampioen van de Eerste Divisie verheven tot het hoogste niveau van de nationale sport en won twee jaar later zowel de KNVB-beker als de Johann Gruff Schaal.

De PEC pakte dit seizoen nog maar zes punten voor de winterstop. Onder leiding van Art Longler’s opvolger Dick Schrder, die in november aftrad, presteerde het team goed in de tweede seizoenshelft. De Zwolse ploeg scoorde in 2022 21 punten, maar hun afhankelijkheid van de Eredivisie eindigde bij Headcastle.

Adil Ausser bracht Sparta in de derde minuut op voorsprong. Na een vrije trap van Vito van Cruise raakt kapitein Costas Lambroo de laatste bal met de punt van zijn linkerschoen. PEC maakte kans op de gelijkmaker via Thomas van der Belt, wiens schot de lat raakte, evenals Belle Clement en Kerwen Kastner.

In plaats daarvan viel in de 24e minuut een tweede doelpunt voor Sparta aan de andere kant van het veld. Van Cruz kreeg een zweepslag op een voorzet van Younes Namli. Beiden speelden eerder voor PEC.

Sparta kwam in de tweede helft op voorsprong. In drie wedstrijden onder leiding van nieuwe coach Maurice Stage pakte de ploeg zeven punten op Rotterdam, waarbij het waarschijnlijk promoties en uitschakeling play-offs ontliep.