October 22, 2024

Duitsland wint de Nations League met een Nederlands reddingspunt met 10 spelers

Doorbraak: Hongaar Roland Szalai viert doelpunt tegen Nederland (Attila Kespendyk)

Deniz Undav scoorde twee doelpunten en leidde Duitsland naar een 2-1 overwinning op Bosnië en Herzegovina, waarmee hij vrijdag dichter bij de kwartfinales van de European Nations League kwam, terwijl Nederland met tien spelers een 1-1 gelijkspel redde in Hongarije.

Florian Wirtz van Bayer Leverkusen gaf de bal een backheel en scoorde het eerste doelpunt van UNDF na 30 minuten in Zenica.

De aanvaller uit Stuttgart scoorde vervolgens het tweede doelpunt toen hij de voorzet van Maximilian Mittelstadt in het net draaide.

Bosnië reageerde twintig minuten voor tijd toen de 38-jarige voormalig Manchester City-aanvaller Edin Dzeko zijn 67e internationale doelpunt scoorde met een kopbal uit een hoekschop.

Ondav, die voor de tweede keer op internationaal niveau aan de slag ging, zei tegen de Duitse zender RTL: “Nadat ze een doelpunt hadden gescoord, werden de zaken iets intenser, maar we controleerden de zaken met vertrouwen.”

De overwinning bracht het Duitse totaal op zeven punten uit drie wedstrijden, twee punten voorsprong op Nederland, aangezien de twee teams maandag in München tegenover elkaar staan.

Duitsland-coach Julian Nagelsmann zei: “We scoorden een klein aantal doelpunten vergeleken met het aantal kansen dat we hadden.”

In de Puskas Arena in Boedapest namen Hongaarse en Nederlandse spelers en toeschouwers een minuut stilte in acht voor de voormalige Nederlandse legende Johan Neeskens, die deze week op 73-jarige leeftijd overleed.

Hongarije kwam in de 32e minuut op voorsprong toen Roland Szalai van dichtbij scoorde na een pass van Zsolt Nagy.

Het was de perfecte start van de wedstrijd voor de Hongaarse coach Marco Rossi, die voor de 69e keer de nationale ploeg coacht.

– “We gingen scoren” –

Hongarije wilde winnen van Nederland in de eerste ontmoeting tussen de twee teams sinds hun 8-1 nederlaag in 2013.

Deze mogelijkheid kwam naar voren toen Virgil van Dijk van Liverpool in de 79e minuut een rode kaart kreeg.

Vier minuten later maakte Oranje echter een aanfluiting van hun individuele fout toen Denzel Dumfries de vrije trap van Cody Jacobo binnen kopte.

Bondscoach Ronald Koeman zei: “Zelfs met tien spelers probeerden we vooruit te komen.” “Ik dacht dat we gingen scoren.”

Wales verspeelde een 2-0-voorsprong en speelde in Reykjavik 2-2 gelijk tegen IJsland.

Tottenham-speler Brennan Johnson scoorde voor de zevende opeenvolgende wedstrijd met zijn club en land een doelpunt, en Harry Wilson bezorgde de ploeg van coach Craig Bellamy in de tweede helft een comfortabele 2-0-voorsprong, maar IJsland reageerde in de tweede helft.

Invaller Logie Thomason verkleinde het gat in de 69e minuut, voordat Wales-doelman Danny Ward in de 72e minuut een krachtig schot van dezelfde speler via zijn elleboog in het net liet stuiteren.

“Op de lange termijn ben ik heel blij. Dat is niet wat ik probeer te doen in de loting nadat ik met 2-0 voor stond, dat is het niet echt”, zei Bellamy.

“Wat ik je nu vertel, heb ik tegen de spelers gezegd. Dat was echt goed.”

In dezelfde groep versloeg Türkiye Montenegro met 1-0.

In andere wedstrijden verspeelde Zweden vrijdag een 2-0-voorsprong door 2-2 gelijk te spelen met Slowakije, een resultaat dat de balans van beide ploegen op zeven punten uit drie wedstrijden bracht, maar Zweden leidt op doelsaldo in zijn groep.

Yacine Ayari en Ken Sima leidden Zweden in de 32e minuut met 2-0 in Bratislava, maar Slowakije maakte dankzij een brace van David Strelic één punt goed.

Tomas Chori scoorde tweemaal en bezorgde Tsjechië een 2-0 overwinning op bezoekers Albanië.

De Tsjechische ploeg staat met zes punten op gelijke hoogte met Georgië, de koploper van de groep, dat dankzij het prachtige doelpunt van Mykhailo Modric in de 35e minuut met 1-0 verloor van Oekraïne.