September 27, 2024

Manchester United verliest in de Europa League met 1-1 van de Nederlandse club Twente

Marcus Rashford van Manchester United met coach Erik Ten Hag na te zijn vervangen. | Afbeelding tegoed: Reuters

Manchester United-coach Erik Ten Hag twijfelde aan het vermogen van zijn spelers om te doden na het 1-1-gelijkspel tegen zijn oude club Twente in het vernieuwde European League-toernooi.

Sam Lammers profiteerde van een fout die Christian Eriksen in de tweede helft op Old Trafford maakte en racete naar binnen om de gelijkmaker te scoren voor de Nederlandse ploeg.

“Je zag dat dit de wedstrijd van hun leven was. Zij vochten voor elke meter en wij niet. 99% is niet genoeg, je moet 100% geven. Je moet de wedstrijd beëindigen. Je moet hem afmaken,” aldus Ten Hag.

Eriksen zette United in de eerste helft met een schitterend doelpunt op voorsprong, maar Lammers verloor balbezit en zijn doelpunt zorgde voor een onverwacht punt voor de bezoekers.

Ten Hag had voor de wedstrijd gesproken over zijn liefde voor de ploeg die hij als jongen in Nederland steunde en die hij als speler vertegenwoordigde. Hij zei: “Het is niet leuk om iets waar je van houdt pijn te moeten doen.”

In plaats daarvan bleven de United-fans met pijn zitten, al leek Eriksen de thuisploeg op weg naar de overwinning te hebben gezet.

United heeft dit seizoen slechts drie van de zeven wedstrijden in alle competities gewonnen en het gelijkspel van woensdag kwam na een 0-0 gelijkspel tegen Crystal Palace in de Premier League op zaterdag.

Eriksen zorgde in de 35e minuut voor de voorsprong voor Manchester United met een direct schot in de bovenhoek. Nadat hij de bal vanuit het strafschopgebied had ontvangen, gaf de spelmaker niet op en schoot de bal krachtig en trefzeker langs Twente-doelman Lars Onerstal.

Met één gebalde vuist rende hij naar de hoek om feest te vieren voor de thuisfans.

Maar het waren de Twente-fans die het hardst juichten na het doelpunt van Lammers in de 68e minuut toen ze Andre Onana vanaf de eerste paal versloeg.

“Er is nog veel voetbal (te spelen) als je één doelpunt voorsprong hebt en de wedstrijd langer dan negentig minuten duurt. Je moet tot het einde vechten en het tweede doelpunt maken”, aldus Ten Hag.

Net als de Champions League heeft het tweede niveau van het Europees Kampioenschap een nieuw format en zijn er 36 teams betrokken in plaats van 32. Het beschikt over een competitiesysteem waarin elk team tot januari acht wedstrijden tegen verschillende tegenstanders speelt, ter vervanging van de oude groepsfase.

In een confrontatie tussen de kampioenen van Türkiye en Griekenland versloeg Galatasaray PAOK met 3-1. Victor Osimhen, die eerder in september van Napels naar Galatasaray verhuisde, was sterk aanwezig.

De Nigeriaanse spits kopte richting doel, maar verdediger Abdulrahman Baba draaide de bal vroeg in de tweede helft per ongeluk in zijn eigen net. Giannis Konstantelias maakte gelijk nadat de bal via de doelman stuiterde, voordat Osimhen het winnende doelpunt creëerde voor Yunus Akgun. Mauro Icardi zorgde in blessuretijd voor de winnende treffer.

Lazio versloeg Dynamo Kiev gemakkelijk met 3-0, waarbij Bolay Dia tweemaal scoorde en Fesayo Dele Bacheiro er nog een toevoegde. Elk team eindigde de wedstrijd met tien spelers.

La Liga-strijder Real Sociedad scoorde via Ander Barrenetxea in Nice, maar de thuisploeg redde zichzelf van een 1-1 gelijkspel dankzij het doelpunt van Pablo Rosario laat in de eerste helft.

Het Duitse Hoffenheim pakte een punt van Denemarken door een 1-1 gelijkspel met de Deense koploper Midtjylland. Dario Osorio zette de gastheren laat in de eerste helft op voorsprong voordat invaller Max Muirstead in de slotminuut gelijk maakte.

In Brussel scoorde Anderlecht tweemaal in vijf minuten in de tweede helft op weg naar een 2-1 overwinning op het Hongaarse Ferencvaros. Jari Verschauren scoorde in de 60e minuut en Kasper Dolberg zorgde voor het tweede doelpunt uit een strafschop.

Slavia Praag scoorde tweemaal in elke helft en verzekerde zich zo van een 2-0 overwinning op Ludogorets uit Bulgarije.