September 20, 2024

Olympische Spelen 2024: Nederland wordt eerste land dat dubbel hockeygoud voltooit

Nederland behield vrijdag kort de titel bij het dameshockey op de Olympische Spelen in Parijs, nadat het een stevige uitdaging van China had verslagen door met 3-1 te winnen na een 1-1 gelijkspel in een penalty shootout. De overwinning volgde op de overwinning van hun herenteam een ​​dag eerder, wat de Nederlanders een hockeydubbel opleverde.

China kwam al vroeg op voorsprong in de zesde minuut toen aanvaller Chen Yi een nauwkeurige pass van middenvelder Tan Wen gebruikte om de bal langs de Nederlandse doelman Ann Weinend te laten glijden om de in oranje geklede Nederlandse supporters het zwijgen op te leggen. Na het doelpunt hanteerde China een defensieve strategie, waarbij alle spelers terug in de cirkel werden getrokken om de Nederlandse aanvallen tegen te gaan.

Ondanks dat ze domineerden met 13 schoten en 19 entrees in de aanvalscirkel, hadden de Nederlanders moeite om een ​​weg te vinden langs China's vasthoudende doelman Ye Jiao. De sterke verdedigende inzet van Yang Liu in de 17e minuut ontnam de gelijkmaker van Marijn Wien, en Frederique Matla raakte de paal uit een strafcorner in de 26e minuut. De Chinese He Jiangxin blokkeerde een schot dat had kunnen bijdragen aan het indrukwekkende aantal doelpunten van Yippi Johnson.

De doorbraak kwam negen minuten voor het einde van de regelgeving, toen Johnson zijn negende doelpunt scoorde uit een strafcorner, waardoor de wedstrijd gelijk op 1-1 kwam. De wedstrijd ging naar een penalty shootout waarbij China hun eerste twee pogingen miste. Wienenthal's cruciale redding tegen Ma Ning zorgde voor de Nederlandse overwinning en bezorgde hen hun vijfde Olympische dameshockeytitel in 12 wedstrijden sinds het debuut van het team in 1984. De Nederlandse vrouwen hebben nu op elke Olympische Spelen medailles gewonnen, behalve één in 1992.

Duitsland won het goud en Nederland

Nederland won donderdag op de Olympische Spelen in Parijs de gouden medaille bij het herenhockey en versloeg Duitsland met 3-1 na een 1-1 gelijkspel. Dugo Delkenkamp schoot zelfverzekerd het beslissende strafschot langs de Duitse doelman Jean-Paul Danneberg en stelde daarmee de overwinning voor Nederland veilig.

De overwinning betekende het derde Olympische goud van Nederland in herenhockey en de 10e algemene medaille in de sport sinds 1928. Het maakte ook een einde aan een 24 jaar durende gouden medaille-droogte voor de Nederlandse mannen, die voor het laatst op het podium stonden tijdens de Spelen van 2000 in Sydney. Het team was de afgelopen jaren dichtbij de tweede plaats op zowel de Olympische Spelen van 2004 als die van 2012.