October 18, 2024

Verklaring |  Ierland WU19 0-2 Nederland WU19

Verklaring | Ierland WU19 0-2 Nederland WU19

De Ierse Dames Onder-19 hebben hun UEFA Dames Onder-19 EK-campagne van 2024 zondag afgesloten met een 2-0 nederlaag tegen Nederland.

Doelpunten van Karlijn Woons en Mirte Van Koppen zorgden ervoor dat Nederland de halve finales bereikte, voor Ierland, dat trots mag zijn op hun prestatie.

Ierland toonde tactische discipline voor de derde wedstrijd op rij op een zinderende middag in Futbolo Stadianas Marijampolji in Litouwen, waardoor ze tegen een van de favorieten een kans kregen om het toernooi te winnen.

Na een gelijkspel met Spanje en vorig jaar verloren van nummer twee Duitsland, wist de ploeg van Dave Connell dat ze op dit niveau thuishoorden, maar dat ze hier een grote prestatie en overwinning nodig hebben om verder te komen.

Oranje nam echter al vroeg de controle over toen Voons zijn marker na 18 minuten miste met een kopbal uit een vrije trap toegekend door Jade van Hensbergen in het strafschopgebied.

Shamrock Rovers-aanvaller Joy Ralph vuurde een schot af op doelman Dane van der Vliet na een ontsnapping, maar de meisjes in het groen, gekleed in zwarte tenues, gingen de pauze in om een ​​doelpunt terug te trekken.

Vier minuten na de tweede periode klopten de Ierse harten toen Ralph een pass controleerde, snel draaide en losliet met een halve salvo van afstand die de Nederlandse paal raakte. Het is een grote inspanning.

Nederland liet zien net zo capabel te zijn als Lotte Kuegelaar ruimte voor zichzelf vond voordat ze een prikkelend schot losliet dat een briljante redding opleverde van doelman Katie Keane.

Net toen de klok voorbij het uur tikte, vergrootten Oranje hun voorsprong toen Van Koeppen een schot met rechts in de achterkant van het net sloeg na een keurige pass van Keukelaar.

Na 89 minuten forceerde invaller Ceola Bergin op briljante wijze een schot langs Van der Vliet in een duikende redding die de bal eruit duwde voor een hoekschop. Maar het gevaar was geweken uit het resulterende spelhervatting.

Oranje boekte een overwinning en schakelde Ierland uit, net zoals ze hen versloegen in de halve finales van dit toernooi in 2014, maar de inzet en houding van Connells ploeg waren indrukwekkend.

Ierland heeft in dit toernooi inderdaad drie lovenswaardige vertoningen geproduceerd tegen drie toptegenstanders, zodat ze naar huis kunnen gaan in de wetenschap dat ze deze hele campagne alles hebben gegeven.

Ierland: Katie Keane; Meab Russell, Kate Thompson, Eve Dawson (Hazel Donegan 82); Aoife Turner (Mary Phillips 46), Jess Fitzgerald (Freya Healy 68), Aoife Kelly, Ellen Dolan, Jodie Loughrey (Hannah Healy 68); Joy Ralph (Ceola Perkin 82), Leah O'Leary.

Nederland: Deen van der Vliet; Dalia de Clonia, Carlijn Voons, Isa Cardinal, Anisa Sibani; Jasmijn van Uden, Jade van Hensbergen, Senne van de Velde (Sophie Proost 62); Lotte Keukelaar (Lianne Idema 85), Tonik Tolhoek, Mirte van Koppen.

Scheidsrechter: Olivia Tschon (Oostenrijk).