April 30, 2024

Sportiviteit van de Nederlands-Canadese schaatser helpt Dubroy aan olympische medaille

Kai Verbig was de wereldkampioen op de 1000 meter schaatsen.

De Nederlandse ster hield erg van zijn kansen om vrijdag een medaille te winnen op de Olympische Spelen in Peking.

Maar met een fractie van een seconde sportiviteit verloor Verbij elke kans op een podiumplaats.

Sterker nog, hij is eindelijk dood.

Bekijk | De sportiviteit van de Nederlands-Canadese schaatser helpt Duberuil aan een medaille:

Sportiviteit van de Nederlands-Canadese schaatser helpt Dubroy aan Olympisch zilver

De Canadese schaatser Laurent Dubriel won zilver op de 1000m voor mannen, nadat de Nederlander Kai Verbig van de laatste cross was geglipt om de Canadees niet te hinderen. 0:44

Verbig gleed net uit de laatste cross en realiseerde zich dat hij niet genoeg snelheid had om de Canadees Laurent Duberuil te bereiken.

In plaats van een botsing te riskeren, kwam Verbig uit zijn racebocht en vertraagde hij, zodat hij weg bleef van Doberuil, die wegspurtte voor het zilver.

Nu zijn medaillekansen verdwenen waren, bereikte Verbig de finish. Hij eindigde meer dan 3-1 / 2 seconden achter de beste speler op de laatste plaats, Austin Kleppa uit de Verenigde Staten.

“Ik ben zo verdrietig dat ik niet het juiste moment kon bepalen”, zei Verbig. “Maar Laurent schaatste heel snel in de eerste 600. Het zou kunnen gebeuren. Na de innerlijke seconde had ik niet het gevoel dat ik genoeg snelheid had om hem voor te gaan in een verandering van rijstrook. Dus moest ik stoppen. Anders was hij gediskwalificeerd en waarschijnlijk zijn race verpest.”

Bij het schaatsen moeten lopers direct achterin elke ronde van baan wisselen, omdat de binnenbaan van de 400 meter lange oval een kortere afstand aflegt dan de buitenbaan.

Een schaatser die van de buitenste baan naar de binnenbaan gaat, heeft voorrang en met wisselen is dat meestal geen probleem.

Maar Dubreuil, wiens beste race de 500 was, kwam uitzonderlijk snel uit. Dat liet hem zelfs met Verbig achter toen ze de volgende tot de laatste bocht verlieten.

In plaats van te proberen een riskante zet te doen, gaf Verbig toe aan zijn tegenstander.

‘Ik kan hem niet genoeg bedanken,’ zei Dobrill. “Het was een heel professionele en stijlvolle zet. Hij is een vriend, dus als hij eroverheen komt – ik zal hem wat tijd geven – zal ik hem zeker bedanken.”

“Het is jammer dat we beperkt zijn tot 250 vertrekpunten”, zei Dobrill.

“Ik ging sneller dan ooit in de 600,” zei de Canadese schaatser, “ik was ver vooruit op wat ik in mijn raceplan was.”

Bekijk | De Canadese Laurent Duberuil wint zilver op de 1000m mannen:

Canadese schaatser Laurent Duberuil wint zilver op de 1.000m in Peking 2022

Schaatser Laurent Duberuil van Levis, Kew, won het zilver op de 1000m mannen met een tijd van 1:08.32. 4:49

Verbig, die op de Spelen van Pyeongchang in 2018 als zesde eindigde in de 1000, had hoge verwachtingen van zijn eerste Olympische medaille in Peking.

Maar toen hij de startlijst zag, wist hij dat er een probleem zou kunnen zijn met de laatste wissel vanwege de vroege snelheid van Dubreuil. Aan de andere kant is Verbig veel sterker in de laatste ronde.

“Het is niet de eerste keer dat mij dit overkomt, maar natuurlijk niet op de Olympische Spelen”, zei Verbig. “Het is zo triest. Ik ben zo teleurgesteld. Maar ik denk dat iemand moest verliezen.”

Een andere Nederlandse kunstschaatsster, Thomas Kroll, pakte goud bij het IJslint.

Kroll betreurde het dat zijn teamgenoot geen kans kreeg om te laten zien wat hij kon.

“Het is heel triest om dit te zien gebeuren, want hij is mijn beste vriend”, zei Kroll. “Hij was zeker in de koers voor een medaille. Ik moedigde hem echt aan en ik hoop dat hij met mij op het podium staat.”

“Ik heb echt medelijden met hem. Mijn hart doet pijn.”

Bekijk | Laurent Dubriel vertelt over het winnen van een zilveren medaille:

Schaatser Laurent Dupree blikt terug op het winnen van zilver op de 1000m mannen سباق

Laurent Dubreuil van Levis, Que bespreekt. , zijn zilveren medaille op de 1000 meter voor mannen op de Olympische Spelen van Peking. 1:55